hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Gyógyíthat is az életmód

A magyar lakosság 55 százaléka súlytöbblettel küzd, nagy része alig mozog, mégis, többnyire egészségesnek gondolja magát, írja a Femina.

Nemrégiben látott napvilágot a KSH friss kutatása, Egészségi állapot és egészségmagatartás 2016-2017 címmel. A Központi Statisztikai Hivatal tanulmánya szerint a népesség szubjektíven megélt általános egészségi állapotában nem történtek jelentős változások a 2010-2017 közötti időszakban. Az egészségüket jónak vagy nagyon jónak tartók aránya 2010-től 2015-ig 55-56 %-on stagnált, majd 2016-2017-ben egy magasabb, 59-60 %-os szintet ért el hazánkban.

– A gyógyítás mindig két szereplőt feltételezett: a pácienst és a gyógyítót. A bizonyítékok ismeretében az eredményes gyógyuláshoz a páciensnek is aktív szereplővé kell válni a gyógyulás folyamatában, és ezzel sokan nem szeretnének szembesülni. Mindig könnyebb egy tablettától várni a gyógyulást, mint belátni, mit tehetünk mi magunk ennek érdekében. Éppen ezért az életmódorvoslás első lépése a páciens megnyerése, annak tudatosítása, hogy a gyógyító csak az utat tudja megmutatni, de az úton végigmenni a páciensnek kell, természetesen szakértő támogatással – mondja a Feminának dr. Babai László, az Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) elnöke.

– A komplex támogatás pedig annyit tesz, hogy a páciens az életmódorvoslás részeként a táplálkozásterápia és a mozgásterápia mellett akár mentális terápián is részt vehet. Sorolhatjuk az ijesztő tényeket, hiszen például 2015-ben a felnőtt lakosság 12,43%-a volt cukorbeteg, közel ugyanennyien a prediabétesz állapotában voltak, és hárommillió ember küzdött magasvérnyomás-betegséggel, de a cél, hogy tudatosítsuk: az életmódunk nemcsak betegíthet, de gyógyíthat is.

– Az elmúlt néhány évben a mozgás- és táplálkozásterápia bekerült minden nagyobb hazai és nemzetközi szakmai szervezet terápiás protokolljába, mint a magas vérnyomás, cukorbetegség, koleszterinszint-emelkedés kezelésének alapja. Szerencsére az ismeretek bővülésével, az ajánlások megjelenésével párhuzamosan az orvosi szakma is egyre nyitottabb az életmódorvoslás bevetésére, hiszen csak így érhetünk el valódi, tartós változásokat – hangsúlyozza Babai doktor.

(forrás: Femina)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink