hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Gyerek három szülővel?

A tudomány fejlődése alaposan felforgatta az utódlásról és némiképp a családról alkotott hagyományos elképzeléseket, emlékeztet a Népszabadság.

A gyakorlat persze lassabban követi a tudományos lehetőségeket, de ahogy a brit szakmai testület támogatta és a parlament elé utalta a mitokondriális transzferrel létrehozható „háromszülős gyerekek” ügyét az ellenző vélemények ellenére, a dolgok mégis előremozdulnak.

A gyermekszámcsökkenés és a genetikai szempontok iránti nagyobb társadalmi fogékonyság miatt a mesterséges szaporodási módszereknél nagy a tökéletesítés iránti késztetés – mondja Sándor Judit jogászprofesszor, a CEU Bioetikai és Jogi Központjának igazgatója. Ez az igény pedig valóban a reprodukciós ellátások elüzletiesedéséhez vezethet. A témáról szóló filozófiai vitában Jürgen Habermas tekintélyes német filozófus kijelentette, a szülők kívánságának megfelelő, beültetés előtti embriókiválasztás a később születendő gyermek személyes autonómiáját is érintheti. Igaz, ez sokkal inkább a kék szemű, szőke hajú gyermekre vágyó, eugenikai célú embriószelekcióra, semmint a betegségmegelőzési céllal végzett genetikai szűrésre vonatkozik.

A túl lendületes haladásnak nem csak etikai alapokon nyugvó jogszabályok állják útját. A természet sem adja könnyen magát. Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára rámutat, ma még csak a fontosabb egy gén által befolyásolt betegségek genetikai hátterét ismerjük. Ezek kijavításához ugyan elvileg rendelkezésre áll a technológia, ám a csíravonal-alapú génterápiát (tehát amikor a sejtmag génjeit manipulálnák) sehol nem engedélyezik.

Van azonban olyan eset, amikor a testen kívül megtermékenyített embrió beültetés előtti genetikai vizsgálata életmentő, és ezt a lehetőséget többször ki is használták a világban – tájékoztat Sándor Judit. Ha a családban egy testvér valamely öröklődő betegségben szenved, a szülők következő próbálkozásánál egy jól kiválasztott petesejtből származó, minden szempontból egészséges embriót ültettetnek be. A megszülető gyermek köldökzsinórvéréből kivett őssejtekkel azután sikeresen kezelhetik a beteg testvért.

Ilyen „életmentő” testvér elsőként 2000-ben született Chicagóban. 2011-ben Franciaországban egy olyan bébi jött így a világra, akinek két beteg testvére is van, így dilemma volt, előbb melyiken segítsenek. A vizsgálatok alapján a kisfiú nővérét választották, de a szülők most újabb kiválasztott embrióra várnak, hogy a nagyobbik fiúgyerek is megmenekülhessen. Mindez így nagyon áldásosan hangzik, ám Franciaországban sokan feltették a kérdést, megengedhető-e az ilyen beavatkozás, amikor a gyermek mintegy orvosságként szolgál a szaporodás folyamatában, és egyesek a nemzetgyűléshez fordultak petícióval az életmentő testvérek létrehozása ellen.

A teljes cikk a NOL-on

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink