2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Megszűnhet az idősek vásárlási idősávja

Gulyás Gergely: Lesz kampány az oltás mellett (Bővítve: vásárlási idősáv)

A kormány elkötelezett abban, hogy a lehető leggyorsabban, szervezetten, állami programban biztosítsa a koronavírus elleni oltást – hangzott el a Kormányinfón.

Aki részesülni szeretne az oltásból, regisztráljon a vakcinainfo.gov.hu oldalon, viszont a nyugdíjasok levélben is előjegyezhetnek a vakcinára, az ehhez szükséges regisztrációs ívet péntektől kézbesítik nekik – jelentette be Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy a vakcinainfo.gov.hu oldalt az igények felmérése érdekében működtetik. Mind Keleten, mind Nyugaton komoly oltóanyag-fejlesztések zajlanak, és remélni lehet, hogy az év végén vagy a jövő év elején érkezhet Magyarországra bizonyos számú vakcina, amelyből első körben a védekezésben részt vevők kaphatnak, majd az idősek.

Minden bizonnyal lesz egy központi kampány annak érdekében, hogy mindenki oltassa be magát a koronavírus ellen – vélekedett a miniszter, megemlítve, hogy az oltási hajlandóságot vizsgáló mérések nagy szórást mutatnak, de jelenleg legfeljebb a teljes népesség 60 százaléka oltatná be magát. A politikus leszögezte: az oltási tervben az egészségügyi dolgozók szerepelnek első helyen.

Még nem telt el elég idő ahhoz, hogy kijelenthető legyen, az ország túl van a fertőzések számának csúcspontján – fogalmazott a miniszter, viszont elmondta, a kormány ugyanakkor bízik abban, hogy ez már megtörtént vagy "most vagyunk a platón", és mérséklődni fog a fertőzöttek és az elhunytak száma. Továbbra is valamivel kevesebb mint 8 ezer embert ápolnak kórházban, és a szabad lélegeztetőgép-kapacitás is megnyugtató.

A tesztelésről szólva a kancelláriaminiszter elmondta: Magyarország ma már a legtöbbet tesztelő országok közé tartozik, sikeres volt két ütemben a pedagógusok tesztelése, ahogyan az egészségügyi dolgozóké is, a héten pedig a közigazgatási dolgozókat szűrik. Minden állami alkalmazottra sor kerül, és ha kell, januárban is folytatódnak a tesztelések – jelentette be.

Az influenza elleni oltóanyagokról szóló megkeresésekre válaszolva elmondta, hogy a készlet nagyjából egyharmada, döntően a háziorvosoknál még rendelkezésre áll, és további több százezres szállítmány érkezik.

Soha nem látott béremelés az egészségügyben

Az egészségügy felkészítése a járvány elleni védekezésre több mint 500 milliárd forintos ráfordítást igényelt – mondta kérdésre adott válaszában a kabinetminiszter, hozzátéve: a jelentős orvosi béremelés a jövő évben önmagában 300 milliárd forintos kiadást jelent a költségvetésnek. Hangsúlyozta, hogy soha egyetlen kormányzati időszakban sem fordítottak hasonló nagyságrendű összeget az egészségügyre, soha nem volt ekkora orvosi és ápolói béremelés.

Arra az újságírói felvetésre, miszerint az egészségügyi szakdolgozók megalázónak nevezik a fizetésemelésüket, a politikus úgy reagált, szerinte ez a kérdező interpretációja, amivel szemben a tények azt mutatják, hogy 2022-re átlagosan két és félszeresét keresi majd egy ápoló annak, amit 2016 előtt kapott. Ebben a kormányzati ciklusban 72 százalékos béremelés valósul meg – szögezte le.

Nem lesz szilveszteri durrogtatás: betiltják a pirotechnikai eszközök árusítását

Reményét fejezte ki, hogy ha mindenki betartja a szabályokat, akkor érdemben csökkenhet a fertőzések száma. Az előírások betartásával életek menthetők meg – hívta fel a figyelmet a Miniszterelnökség vezetője, aki arra is emlékeztetett, hogy a kormány döntése értelmében január 11-éig érvényesek a korlátozások, a karácsonyi időszak szabályairól pedig december 21-én tesznek bejelentést. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: mindenki szeretné, ha karácsonykor a családok együtt lehetnének, és olyan szabályokat lehetne elfogadni, amelyek egy vagy néhány napra megkönnyítik a kapcsolattartást. A legfontosabb azonban az, hogy a vírus terjedése megakadályozható, lassítható legyen. Gulyás Gergely megerősítve, hogy szilveszterkor nem lesz változtatás a korlátozásokban, mert a nagy társasági összejövetelek többhetes védekezés eredményeit sodorhatnák veszélybe. Az újságíró kérdések során kiderült az is, hogy idén, az év utolsó napján nem lesz petárdázás, ugyanis betiltják a pirotechnikai eszközök árusítását.

Az idősek vásárlási sávjának módosításáról az érintettekkel egyeztettek – válaszolta újságírói kérdésre Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy Novák Katalin ma tárgyal a kérdésről az Idősügyi Tanáccsal. A kormány nyitott a változtatásra, a boltokban tapasztalható tömeg egyik oka az időseknek elkülönített idősáv lehet. A két problémát együtt szeretnék orvosolni, erről pénteken vagy szombaton születhet döntés – mondta a miniszter.

Péntektől kézbesítik a nyugdíjasoknak a vakcinaregisztrációs lapot

Péntektől kézbesíti a posta mintegy kétmillió nyugdíjasnak a vakcinaregisztrációs lapokat – mondta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A szakember kérte, hogy azok a nyugdíjasok, akik szeretnének regisztrálni a védőoltásra, töltsék ki a Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztató levelének mellékleteként kézbesített regisztrációs adatlapot, és küldjék azt vissza az ingyenes válaszborítékban. A kézbesítés a fővárosban kezdődik, de év végéig várhatóan minden nyugdíjas meg fogja kapni a levelet. A tömeges védőoltás várhatóan 2021 elején kezdődhet – tette hozzá Galgóczi Ágnes.

Kitért arra, hogy a vakcinainfo.gov.hu internetes felületen is már sokan regisztráltak. Megerősítette, ez a felület nem kötelez senkit semmire, itt csak az igényt jelezhetik azok, akik szeretnék majd beoltatni magukat a koronavírus ellen.

A szakember szerint az esetszámok csökkenése nagyon biztató, azonban a védelmi intézkedéseket és higiéniás rendszabályokat továbbra is be kell tartani. Elmondta: az elmúlt napon újabb 5415 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, kórházban 7869 embert ápolnak, lélegeztetőgépre 645-en szorulnak. Elhunyt 171, többségében idős, krónikus beteg. Galgóczi Ágnes beszámolt arról is, hogy az elmúlt tizenöt napban a legtöbb új esetet Debrecenben, Szegeden, Miskolcon, Kecskeméten és a főváros XI. kerületében regisztrálták.

A járvány és az ezzel járó korlátozó intézkedések az idősekre is nagy terhet rónak. Arra kért mindenkit, használja ki az internet adta lehetőségeket a családtagjával való kapcsolattartás során, a személyes találkozások inkább a szabadban történjenek a megfelelő távolságtartás betartásával.

Novák Katalin az idősek vásárlási sávjának felfüggesztését javasolja

A családokért felelős tárca nélküli miniszter javaslatot tesz a kormányfőnek, hogy a karácsonyi időszakra tekintettel függesszék fel az idősek vásárlási sávját.

Novák Katalin csütörtökön a Facebook-oldalán közzétett videóban számolt be az Idősek Tanácsa tagjaival online módon tartott egyeztetéséről. Arról kérdezte őket, milyen tapasztalataik vannak az idősek védett vásárlási idősávjáról.

A tanács tagjai arról számoltak be, egyrészt örültek neki, hogy tudtak élni ezzel a lehetőséggel, sokan ki tudták használni ezt a vásárlásra. Ugyanakkor azt látják, hogy az ünnepek közeledtével mind nagyobb a tumultus, ráadásul egyre többen vannak szabadságon, és nő a feszültség a különböző korosztályok között a védett idősáv miatt. Ezért az Idősek Tanácsa tagjai azt tanácsolják, hogy a karácsonyi időszakra tekintettel, legalább hétvégére, de akár teljes egészében függesszék fel a védett vásárlási idősáv használatát.

A tárca nélküli miniszter azt mondta: ezt a javaslatot továbbítja Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Hulák Zsuzsa, az Idősek Tanácsa szakértője a videóban azt mondta: az idősávot köszönettel vették az kedvezményezettek. Ki is használták, amennyire lehetett, bár sok esetben el kellett térniük ettől, mert más időpontban kényszerültek vásárolni. Hozzátette: azt érzékelték, hogy a fiatalok sok esetben nem tudnak megfelelőképpen vásárolni, különösen hétvégén. Ez azért feszíti a családokat, mert a fiatalok este tovább dolgoznak, és hétkor az üzletek bezárnak, így ők már nem jutnak megfelelő áruhoz.

Csütörtökön a kereskedelmi szervezetek is az idősek vásárlási sávjának felfüggesztését kérték az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés