2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Müller Cecília: Egyszerre többféle oltóanyag is lesz Magyarországon

Kezdődik a kormányhivatalnokok gyorstesztelése

A területi közigazgatásban dolgozókkal folytatódik a célzott csoportos tesztelés, hangzott el az operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Azokat kezdik tesztelni, akik a kormányhivatalokban, járási hivatalokban közvetlenül találkoznak az ügyfelekkel, jelentette be a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. György István hozzátette: a tesztelést nemcsak a kormányablakokban dolgozók vehetik igénybe, hanem azok is, akik munkájukból adódóan, például a fogyasztóvédelmi, gyámhivatali ügyintézés miatt találkoznak az ügyfelekkel. A tesztelés továbbra is önkéntes és ingyenes.

A kormányhivatalokban, járási hivatalokban az ügyfelek, és ügyintézők védelmében már bevezették az előzetes időpontfoglalást, plexilapokat szereltek fel az ügyféltérben és kötelező a maszkviselés. Úgy vélte, ezek alapján "érdekes tapasztalatokat fog adni" a csoportos tesztelés. A kormány meghosszabbította a lejárt okmányok érvényességét, hogy minél kevesebb személyes ügyintézésre legyen szükség, és kérték, az ügyfelek vegyék igénybe az elektronikus ügyintézést. Az államtitkár felidézte: az operatív törzs javaslatára a kormány a járvány terjedésének csökkentése, az intézményi dolgozók, gyermekek, ellátottak egészségének védelme, valamint a biztonságos intézményi működés érdekében célzott csoportos tesztelést rendelt el bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, szociális és egyészségügyi intézményekben. Mint mondta, a kéthetes tesztelési folyamatban egyetemi hallgatók, kormányhivatali dolgozók és más szervezetek képviselői vettek részt. A tesztelésben 1077 mintavevő csapat dolgozott, egy egység két mintavevőből, egy adminisztrátorból és egy gépkocsivezetőből állt. A tesztelésben 1624 egyetemi hallgató vett részt, ez 812 mintavevő csapatot jelent. Emellett 265 olyan csapat állt fel, amelyet a kormányhivatalok szerveztek védőnőkből, egészségügyi végzettségűekből. Az államtitkár megköszönte a tesztelésben résztvevők munkáját.

A tesztelés két héttel ezelőtt indult, annak eredményeiről már beszámoltak, az államtitkár most a második kör eredményeit ismertette. Megjegyezte: az első körben is elmondták, hogy nagyobb részvételre számított az operatív törzs, mert az érintett szakmacsoportokban mindenkinek biztosították a tesztelés lehetőségét, így a 70 százalékos részvétel relatíve alacsonynak minősíthető. A múltheti tesztelés eredményeiről szólva elmondta: a bölcsődékben 8873 tesztet végeztek, 117 eredmény lett pozitív, ami 1,32 százalék. Az óvodákban 39 840 tesztet végeztek, 697 volt pozitív, ami 1,75 százalék. Az iskolákban 83 400 tesztet végeztek, 1542 lett pozitív, ami 1,91 százalékot jelent. A szakképző intézményekben 1,14 százalék volt a pozitivitás. Az államtitkár elmondta: az egészségügyi és szociális intézmények maguk végezték, saját ütemezésben a tesztelést, ezen a héten nagyobb aktivitással végezték a teszteket, és 20 735 tesztet csináltak. A tesztelés második hetében 186 143 tesztet végeztek, szemben az első hét 181 506 tesztjével, azaz összesen a két hét alatt 367 649 tesztet végeztek. Hozzátette: a részvételi arány 63,33 százalék volt. Összességében a pozitív eredmények aránya az első héten 2,44 százalék volt, a múlt héten pedig 1,98 százalék.

Az államtitkár hangsúlyozta: az elmúlt két hétben az antigén gyorstesztekkel felmérték a bölcsődék, óvodák, iskolák, szociális és egészségügyi intézményekben dolgozók átfertőzöttségét, két alkalommal szűrték ki a pozitív eseteket a vírus terjedésének csökkentése érdekében. Elmondta: a szociális otthonok és egészségügyi intézmények maguk szervezik a teszteket, a kormányhivatalok még ezen a héten is biztosítják az ehhez szükséges teszteket.

Országos tisztifőorvos: minden elérhető vakcina gyártójával tárgyalunk

Minden elérhető vakcina gyártójával tárgyalunk, nagy a valószínősége, hogy egyszerre többféle oltóanyag is lesz Magyarországon a jövő év első negyedévében, mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján.

Remélhetőleg nem kell túl sokat várni a koronavírus elleni vakcinára, és az a közeljövőben a magyar embereknek is elérhetővé válik, fogalmazott Müller Cecília. Szavai szerint az oltóanyag "óriási új eszköz lesz a járvány kezelésében", a magyar kormány minden lehetőséget megragad, hogy tájékozódjon a világon fejlesztett vakcinákról, és megteremtse a hozzájutás lehetőségét az úgynevezett befutó, azaz a harmadik klinikai fázis próbája alatt álló készítményekhez, amelyekből ma nagyon sok van a piacon. A magyar hatóságok már tanulmányozzák az orosz vakcina dokumentációját és valószínűleg a héten az egyik kínai oltóanyag dokumentációja is megérkezik.

Müller Cecília elmondta, a vakcinainfo.gov.hu internetes oldal hamarosan indul, ezen lehet jelentkezni, ha valaki beoltatná magát. Az oldalon egyéb információ is olvasható majd a védőoltásokról. Megismételte: a 60 éven felülieket levélben kereste meg az oltással kapcsolatban, amely mellé egy regisztrációs lapot és egy válaszborítékot csatoltak, így az igénylést térítésmentesen lehet visszaküldeni.

A járványügyi adatokat ismertetve a szakember elmondta, az elmúlt héten elvégzett, célzott tesztelések számát is feltöltik az adatbázisba, így az összes elvégzett teszt már 2 149 291 lesz. A tesztelések a közigazgatásban dolgozókkal folytatódnak. Az eljárásrend nem változik: akinek pozitív a tesztje, azt el kell különíteni, s jelentkeznie kell a háziorvosnál.

Müller Cecília elmondta, vasárnapra az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a negyedmilliót, számuk 254 148; új fertőzött 3870 volt, 116-an meghaltak. A legfiatalabb húszéves volt, a legidősebb 98, és mindannyian valamilyen krónikus betegségben szenvedtek. Az országos tisztifőorvos úgy fogalmazott: a kórházak terheltsége egyelőre nem csökken, 7932 embert ápolnak kórházban, 674-en szorulnak lélegeztetésre. Ez jelentősen megterheli az ellátórendszert, a cél továbbra is az, hogy csökkentsük ezt a terhelést. Aki tehát tünetet észlel magán, maradjon otthon, hogy ne adhassa tovább a fertőzést.

Leszögezte: Magyarországon minden tárgyi és kezelési feltétel adott a koronavírusos betegek ellátásához, de "az egészségügyi személyzet fáradt, sok a munkája". Ezért minden erővel arra kell törekedni, hogy megvédjük és karbantartsuk egészségünket.

Közölte: az operatív törzs hétfőn reggel is összeült, és a szakemberek javaslatainak figyelembevételével megtette javaslatát a karácsonyi ünnepekre vonatkozó járványügyi intézkedésekre.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés