hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Gulyás Gergely: a kórházakra nem vonatkozik a létszámstop

A létszámstop csak a közigazgatási intézményekre vonatkozik, a kórházak esetében nincs ilyen – hangzott el a 147. Kormányinfón.

A kormány nem, de a stratégiai kabinet összeült a héten, az ott született döntésekről számolt be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a 147. Kormányinfón. Összefoglalójában elmondta, hogy a létszámstop csak a közigazgatási intézményekre, szervekre vonatkozik, kórházakra nem.

A vonatkozó kormányhatározatból idézve kérdezte a kabinetminisztert az ATV, aki úgy reflektált, a kormány szándéka az volt, hogy a közigazgatás területén legyen létszámstop. Mint fogalmazott: „állítom, hogy semmilyen létszámstop nincs, ha ma valaki fel akar venni orvost vagy ápolót a kórházba, minden további nélkül megteheti”. (Mint azt megírtuk, az intézményeknek minden felvételre váró munkavállaló anyagát el kell küldenie az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak jóváhagyásra. A kormányhatározat szövege szerint pedig kizárólag Rogán Antal adhat felmentést a szabály alól.  – A Szerk.).

A 4116/2019. számú kormányhatározat körülbelül még két hétig érvényes, december 1-jén már nem lesz hatályban – tette hozzá Gulyás Gergely.

Orvosok bérek emeléséről még nem hozott döntést a kormány, de várhatóan novemberben határoznak erről – válaszolt a felvetésre a miniszter, hozzátéve, jövőre 152 milliárd forintot különített el a Pénzügyminisztérium a fizetések emelésére. A szakmával továbbra is folynak a tárgyalások, a Magyar Orvosi Kamara konkrét bérjavaslatainak mentén.

A kormányt intézkedésre sarkallják a napokban nyilvánosságra hozott legfrissebb, 2018-ra vonatkozó Nemzeti Nosocomiális Survillance Rendszer (NNSR) jelentésben szereplő adatok, amelyek a nosocomiális infekciók számának emelkedését mutatják – derült ki egy újabb kérdésre adott miniszteri válaszból. Gulyás Gergely úgy fogalmazott, kiemelt kormányzati cél a kórházi fertőzések számának radikális csökkentése, így ez az egészségügyi irányításnak is rendkívül fontos feladata. Ezen a területen előrelépést kell elérni, remélhetőleg az illetékes tárca korábbi törekvései, és az ennek nyomán bevezetett intézkedések eredményekkel járnak majd – fogalmazott. A Magyar Hang azon kérdésére, hogy elkülönítettek-e forrást az ezzel kapcsolatos feladatok végrehajtására, a kabinetminiszter azt mondta, ezt az egészségügy számára rendelkezésre álló keretből kell megoldani, amennyiben ez nem lenne elegendő, a kormányhoz kell fordulni segítségért.

A történelmi egyházak 2021-től közösen indítanak egészségügyi szakképzést, ehhez a kormány támogatását remélik. A kérdésre, hogy milyen mértékű támogatást nyújt ehhez a kabinet, Gulyás annyit mondott: a kormány támogatni fogja a kezdeményezést.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Hollik István kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. november 14-én. MTI/Soós Lajos
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Hollik István kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. november 14-én. MTI/Soós Lajos

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink