hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Kormányinfó: klímák, átszervezések, rezsiutalványok

A kormányhoz nem jutott el olyan jelzés, hogy probléma lenne a hiányzó műtői klímák pótlásával – hangzott el a pénteki Kormányinfón.

A kormány továbbra is fenntartja, hogy nem fordulhat elő, hogy azokban a műtőkben, ahol nyáron is operálnak, ne legyen megfelelően működő klimatizálás. Így reflektált a pénteki Kormányinfón Gulyás Gerely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Hangnak arra a kérdésére, amelyben azt firtatták, hány jelzés érkezett a kormányhoz vagy hivatalaihoz arról, hogy probléma van a műtői klímákkal.

A miniszter szerint azért sem futhatott be ilyen panasz a kabinethez, mert a megfelelő technikai ellátásról elsősorban az intézményvezetőknek, ha nincs rá forrásuk, akkor az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak (ÁEEK), vagy az illetékes tárcának kell megoldania.  Gulyás Gergely úgy vélte, a kórházak összköltségvetéséhez képest elenyésző összegről van szó, de ha valamely szolgáltató saját hatáskörben ezt nem tudja megoldani, kérjen segítséget a fenntartótól.

A kabinetminiszter nem tud arról, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vizsgálja-e a műtőkben a fertőzés-, beteg- és orvosbiztonság szempontjából egyaránt aggályos klímahelyzetet. A fertőzésveszély kapcsán felmerült az is, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) jogerős bírósági ítélet ellenére sem adja ki az egyes kórházakban előforduló nosocomiális infekciók számát. Gulyás Gergely erre úgy reagált: „jogerős bírósági döntésnek eleget kell tenni”.

Költözik az államtitkár

A kormány a szerdai ülésén döntött arról, hogy a felsőoktatás irányítását az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) rendeli, mert ott biztosítottak a kutatás és innováció feltételei, így a felsőoktatással együtt szolgálható leginkább a gazdasági növekedés – erősítette meg a miniszter a korábbi értesüléseket. Ugyancsak véglegesítették, hogy a területért továbbra is Bódis József felel államtitkárként, csak az Emmi helyett az ITM-ben. Ugyancsak ennél a tárcánál, ám immár parlamenti államtitkárként folytatja a munkát Schanda Tamás, aki korábban az Emmi-ben az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelt.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Hollik István kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében MTI/Máthé Zoltán
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Hollik István kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében MTI/Máthé Zoltán

Elhangzott az is, hogy a szerkezeti átalakítást illetően a kormányon belül sem volt egységes az álláspont, azonban egyes felsőoktatási területek felügyelete eddig is megosztott volt egyes tárcák között, viszont több érv szólt az átszervezés mellett. Az Emmi is érvelt amellett, hogy egyes képzési területeken, keretszámok megállapítása során nem a gazdasági növekedés a meghatározó, ám végül a miniszterelnök mégis az átalakítás mellett tette le a voksát.

A Corvinus-modell egyben annak a próbája is, hogy működőképes-e az egyetemi autonómia az önálló gazdálkodással együtt – válaszolt Gulyás Gergely a felsőoktatás további átalakítását firtató kérdésre. Azt mondta, az első év működési tapasztalatai nyomán döntenek majd arról, hogy ki lehet-e terjeszteni ezt a fajta működést más intézményekre is, azonban hangsúlyozta, ez a struktúra nem alkalmazható minden területen.    

Rezsiutalvány a nyugdíjasoknak, plusz egy havi bér a közfoglalkozottaknak

Szeptember 31-éig valamennyi nyugdíjashoz megérkeznek a 3 ezer forintos „rezsiutalványok”, a fejenként összesen 9 ezer forintnyi támogatást jövő év március 31-éig lehet majd beváltani áram és/vagy gázszámla kiegyenlítésekor – jelentette be a kabinetminiszter, hozzátéve, nyugdíjprémiumra és nyugdíj-kiegészítésre is számíthatnak idén az érintettek.

A plusz juttatást az ország kiváló gazdasági teljesítménye teszi lehetővé, azonban arra a kérdésre, hogy erre mennyit kell költeni a költségvetésből, a miniszter későbbre ígért választ, a technikai részletekről kimerítő tájékoztatást adnak még a héten.

Ugyancsak többletbevételre számíthatnak a közfoglalkoztatottak, mert a kormány tegnapi ülésén arról is döntés született, hogy ők egyszeri, nettó 54 ezer forint plusz juttatást kapnak. Ez 8 milliárd forintba kerül, azonban ennek fedezete rendelkezésre áll a költségvetésben, mert a tervezett források felhasználására nem volt szükség, ugyanis sokaknak sikerült elhelyezkedni a versenyszférában.

Csak a minisztériumokra és háttérintézményeikre vonatkozik a létszámstop – cáfolta Gulyás Gergely a köztisztviselők általános létszámleépítéséről szóló sajtóértesüléseket. Hangsúlyozta azonban, hogy a központi hivataloknál is csak azoknak az álláshelyeknek a betöltéséhez kell engedélyt kérni a kormánytól, ahová hat hónapon át nem találtak munkaerőt.

Frissítés: Kormányinfó után 40 ezer oldal

A kormányinfó után alig egy órával telefonon hívta a Magyar Hang szerkesztőségét az Emmi Sajtó és Kommunikációs Főosztályának vezetője, Császár Attila, aki arról tájékoztatott: téves a lap Kormányinfón feltett kérdésében foglalt állítás, miszerint nem adták ki a kórházi fertőzésekre vonatkozó információkat. Ezzel szemben a valóság az, hogy augusztus 6-án mintegy negyvenezer oldalnyi dokumentumot juttattak el a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezetnek.

A Kúria hosszú pereskedés után júniusban kötelezte a minisztériumot a TASZ által kért adatok átadására.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink