hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Gulyás: E hónapban 4 millió felett lesz a beoltottak száma

Még ebben a hónapban 4 millió felett lesz azon beoltottak száma, akik legalább az első oltásukat megkapták. Az újraindítás következő lépéseiről a kormány akkor dönt, ha a beoltottak száma eléri a 3 milliót, emlékeztetett a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely csütörtöki online sajtótájékoztatóján, hozzátéve: ez öt-hat napon belül várható.

A szerdai kormányülésen az oltási programot értékelte a kormány. Eddig 2 millió 608 ezer ember kapott oltást Magyarországon, 1 millió 177 ezren már a második dózist is. Március 8-án 1 millió ember volt beoltva Magyarországon, kevesebb mint egy hónap alatt több mint 2,5-szeresére nőtt a beoltottak száma, mondta a miniszter, újfent kiemelve: Magyarország Európában a leggyorsabban oltó országok közé tartozik.

Gulyás Gergely szerint még ebben a hónapban 4 millió felett lesz azon beoltottak száma, akik legalább az első oltásukat megkapták.

Április 19-én visszaáll az oktatás normál rendje. Korábban 34 ezer pedagógust oltottak be, most a kampány keretében a behívott pedagógusok 80 százaléka, több mint 66 ezer kapott oltást. Minden zárás csak korlátozni tudja a vírus terjedését, az egyetlen érdemi fegyver a vakcina, közölte a miniszter, hozzátéve, hogy a mostani lazításban legalább annyi a szigorítás, mint az enyhítés.

Az újraindítás következő lépéseiről a kormány akkor fog dönteni, amikor elérjük a 3 millió beoltottat, ez 5-6 nap múlva lehetséges, jelezte.

Az AstraZeneca oltásról szólva Gulyás kiemelte, hogy az Európai Gyógyszerügynökség véleménye szerint a vakcina hatékony és biztonságos, ezért továbbra is arra kérnek mindenkit, hogy "ne üljön fel a sokszor gyógyszergyárak közötti konfliktusból fakadó híreknek", a legbiztosabb, ha mindenki a magyar hatóságokra hallgat. Nem változtatnak a jelenlegi protokollon, továbbra is 12 hét szünetet tartanak az AstraZeneca két dózisának beadása között. 

A védettségi igazolvánnyal járó jogosultságokról még nem döntöttek, hangzott el a kormányinfón. A 16-18 évesek oltásával kapcsolatban a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az országos tiszti főorvos fog döntést hozni.

Hány ember került kórházba azok közül, akik már legalább egy oltást megkaptak? Gulyásnak konkrét számok nem állnak rendelkezésére, annyit tud mondani, ezrelékekben mérhető a megbetegedés és a halálozás esélye ahhoz képest, ha valaki nincs beoltva. Ha valaki mégis megbetegszik, akkor a tünetei jó eséllyel sokkal enyhébbek lesznek. Jelenleg 267 koronavírussal fertőzött egészségügyi dolgozót tartanak nyilván az országban; arról nincs adat, hogy közülük hányan kaptak oltást.

Pallag Andrásné diplomás ápoló (j) beolt egy nőt a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórházának egyik oltópontján Békéscsabán 2021. április 8-án (MTI/Rosta Tibor)
Pallag Andrásné diplomás ápoló (j) beolt egy nőt a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórházának egyik oltópontján Békéscsabán 2021. április 8-án (MTI/Rosta Tibor)

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

hirdetés

Könyveink