hirdetés
hirdetés
2022. november. 30., szerda - András.
hirdetés

Táplálkozás

Grapefruit, dió, bor a rák ellen

Három ételt is dicsértek az Amerikai Rákkutató Társaság (AACR) most folyó denveri éves találkozóján. A grapefruitlét, a diót és a bort.

Az AACR a világ legrégibb és legnagyobb rákkutatási szakmai szervezete. Csaknem 90 országból 28 ezer kutató, orvos és gyógyult rákbeteg a tagja.

Jó, de sok a mellékhatás
 
A Chicagói Egyetem orvosi karán végzett kis létszámú klinikai teszt azt bizonyította, hogy a rapamycin rákgyógyszer hatását lényegesen megjavítja 2,3 deciliter grapefruitlé. A rapamycin ígéretes rákgyógyszer, mert leállítja az új erek képződését, márpedig a daganat növekedéséhez új erekre van szükség. De a rapamycin drága és nehezen szívódik fel a szervezetben.
A grapefruitról az orvosok eddig a kockázatokat szokták emlegetni, általában nem tanácsos gyógyszer mellé grapefruitot is fogyasztani, mert ez a gyümölcs megzavarhatja a bizonyos gyógyszerek lebontását szabályozó enzimek működését.
A rapamycin esetében azonban ez az interferencia éppen a gyógyszer hatásosságát erősíti. Az is igaz, hogy a kísérletben sok volt a mellékhatás, a páciensek több mint felénél tapasztaltak emelkedett vércukorszintet, hasmenést, alacsony fehérvérsejtszámot és levertséget.

Mellrák ellen diót?

A konferencián ismertetett másik tanulmány szerint a diófogyasztás csökkentheti az emlőrák kockázatát. Erről a Marshall Orvosegyetem kutatói egérkísérletekben győződtek meg. A dió lényegesen csökkentette az emlőrák gyakoriságát, a tumoros mirigyek számát és a daganatok méretét.
Az egerek annyi diót kaptak, ami emberi méretre átszámítva napi 57 grammnak felel meg. Az alkalmazott kísérleti egereknél 5 hónapos korban 100 százalékos gyakorisággal alakul ki az emlőrák. De a dióval etetett egereknél 3 héttel később fejlődött ki a daganat.

Borral jobb a túlélési esély?

A harmadik tanulmány szerint a borfogyasztás fokozza a túlélést a non-Hodgkin limfómás betegeknél. Han Hszüe-szung, a Yale Orvosegyetem doktorandusza 546 női betegen azt találta, hogy azoknál, akik fogyasztottak bort, 76 százalékos volt a túlélés, szemben a bort nem fogyasztók 68 százalékos túlélésével. Az ötéves tünetmentes túlélés 70 százalékos volt a borivóknál, és 65 százalékos a bort nem fogyasztóknál.
A kínai kutatónő elismeri, hogy a következtetés egyelőre ellentmondásos, mert nehéz megvonni a határt a mértékletes és a nagy ivás között, de folytatni fogják a bor és a rák közötti hatás kutatását.

Független Hírügynökség

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés