hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Gluténjelző segítőkutya képzésébe kezdtek

Magyarország első gluténjelző segítőkutyájának képzésébe kezdett a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület.

Gofree, a NEO Segítőkutya Egyesület egyik legifjabb tanulója az első gluténjelző segítőkutya lesz Magyarországon. Gofree (ejtsd Gofri) a képzés befejezésével egy 10 éves cöliákiás kislány, Emma mellett kezdi majd meg munkáját.

A cöliákia egész életen át tartó betegség, mely 100 emberből 1-et érint. A betegség azzal jár, hogy a szervezet az egyes gabonákban megtalálható glutén egészen kis mennyiségére is heves immunválasszal reagál, ami tönkreteszi a beteg szervezetét. Az egyetlen hatékony gyógymód a teljesen gluténmentes táplálkozás, ami rendkívül nehéz: a glutén szinte mindenhol jelen van, ahol élelmiszerrel foglalkoznak, akár egészséges ember számára észre sem vehető szennyezőanyagként is.

A kutyák bámulatos szaglószervükkel a képzést követően képesek a glutént azonosítani. Emma segítőkutyája, Gofree minden ételről el fogja tudni dönteni, hogy tartalmaz-e nyomokban glutént, vagy nem, és ezáltal biztonságos-e kis gazdája számára.

Gluténjelző segítőkutyák jelenleg csak Amerikában dolgoznak, a képzési módszert a NEO Egyesület munkatársai egy külföldi mesterkiképző bevonásával sajátítják el. Az Egyesület a kiképzési alkalmak anyagi fedezetére támogatókat keres. A teljes képzés körülbelül 8–10 hónapot vesz igénybe, és havonta megközelítően 400 EUR a költsége.

Forrás: http://segitokutya.net
Forrás: http://segitokutya.net

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés