hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Geréb Ágnes videoüzenetben fordult a közönséghez

Geréb Ágnes szerint az otthonszülésről szóló jogszabályt, "csak olyanok találhatták ki, akik még nem láttak ilyet" – írta az MTI.

Az egyes ügyei miatt államfői kegyelemre váró, s más otthonszüléses esetei miatt házi őrizetben lévő szülész-nőgyógyász hétfőn videoüzenetben kapcsolódott be a bábák, szülészek és döntéshozók részvételével szervezett „Mitől szül a magyar nő?” című vitába.

Geréb Ágnes a rendeletben legfőképpen azt kifogásolta, hogy az otthonszülést fizetőssé tették, s ezáltal bekövetkezik az, amit - állítása szerint - régóta valótlanul terjesztenek az otthonszülésről, hogy csak az szülhet ily módon, aki hajlandó és képes kifizetni "a szülés árát".  Videoüzenetében azt mondta: arról, hogy a rendelet nem lett jó, nem a rendelet alkotói, hanem a tanácsadók tehetnek, akik figyelmen kívül hagyták azokat a nemzetközi statisztikákat, amelyek szerint az otthonszülés nem kevésbé biztonságos, mint a kórházi szülés. A szülész-nőgyógyász úgy véli, a rendeletet "átitatja az a törekvés", hogy a bábáktól és az otthonszüléstől "megvédjék" az embereket. Geréb Ágnes szerint a rendelet azt sugallja, hogy az anyák nem tudják, mi a jó gyermeküknek, nem kompetensek a témában, csak az orvosok, a szülész-nőgyógyászok azok.

Nagy-Britanniában az elmúlt évtizedben 22 százalékkal nőtt a születések száma. Lesley Page bábaprofesszor, a Brit Királyi Bábakollégium elnöke a budapesti vitában kiemelte: a nők akkor vállalnak egynél több gyermeket, ha első terhességük, terhesgondozásuk ideje alatt megfelelően bántak velük, pozitív élményeik vannak. Felméréseik igazolták: a nők számára kiemelten fontos, hogy bevonják őket a terhesgondozás és a szülés során felmerülő döntésekbe, továbbá hogy jó kapcsolatuk legyen a szakemberekkel, a bábákkal - tette hozzá Lesley Page.

Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi államtitkárságának főosztályvezetője arról beszélt, hogy a terhesgondozásról szóló jogszabályban komolyabb szerepet szánnának a bábáknak.

Görbicz Adria bába felhívta a figyelmet, hogy - anyagi okok miatt - az országban jelenleg összesen három bábának van működési engedélye, így neki sincs.

Csákány György, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház osztályvezető főorvosa arra is kitért, hogy a szülésznők, a bábák és a védőnők önálló terhesgondozását nagyban akadályozza az, hogy nagy ellenállásba ütköznek a szakma részéről.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés