hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Génmódosított sertésvesét ültettek emberbe

A történelem során először sikerült génmódosított sertésvesét átültetni emberi szervezetbe anélkül, hogy a szerv kilökődött volna. Ez jelentős előrelépés a szervátültetések terén, ami nagyban hozzájárulhat a szervhiány csökkentéséhez – írja a Reuters nyomán a Telex.

A New York-i NYU Langone Health egészségügyi központban végzett műtét során olyan sertésvesét használtak, amelyet előtte genetikailag módosítottak annak érdekében, hogy a szöveteiben már ne legyenek jelen azok a molekulák, amelyekről ismert, hogy szinte azonnali kilökődést okoznak. Az átültetést olyan agyhalott betegen hajtották végre, akinél veseműködési rendellenesség jelei mutatkoztak, és akinek családja hozzájárult a kísérlethez – közölték a kutatók.

Az átültetett vesét három napig csak a beteg ereihez csatolták, és a testén kívül tartották. A vese működésének vizsgálati eredményei ez idő alatt normális értékeket mutattak – mondta dr. Robert Montgomery transzplantációs sebész, a műtét vezetője. Elmondása szerint a sertésvese annyi vizeletet termelt, mint amennyit egy átültetett emberi vesétől is elvárnának, és nem volt nyoma annak a korai kilökődésnek sem, amit akkor tapasztaltak, amikor genetikailag nem módosított sertésvese átültetésével próbálkoztak. Montgomery szerint a beteg abnormális kreatininszintje az átültetés után visszaállt a normális szintre.

A kutatók évtizedek óta dolgoznak azon, hogy állati szerveket használjanak transzplantációkhoz, ám eddig még nem sikerült megakadályozni az azonnali kilökődéseket az ilyen kísérleteknél. Montgomery csoportja úgy vélte, hogy a kilökődést kiváltó szénhidrát – egy alfa-gal nevű cukormolekula vagy glikán – kiiktatásával megelőzhető ez a probléma. Ugyanakkor a mostani kísérletben csak egyetlen átültetés történt, és a vesét is csak három napig hagyták a helyén, így a jövőbeni kísérletek valószínűleg új akadályokat tárnak fel, közölte a lap.

Forrás: 123rf-archív
Forrás: 123rf-archív

(forrás: Telex)
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés