hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Gátolhatja a tumorok növekedését a c-Cbl fehérje aktiválása

Amerikai kutatók olyan fehérjére bukkantak, amely a tumor mikrokörnyezetének megváltoztatásával PD-1 (programozott sejthalál ligand) gátló hatást fejt ki, így képes lehet megakadályozni a tumorok növekedését.

A Bostoni Orvosi Egyetem kutatócsoportja a Scientific Report című folyóiratban közölt cikkében a Casitas B limfóma (c-Cbl) fehérje tumornövekedést gátló hatásáról számolt be.

Az immun-ellenőrzőpontok olyan felületi fehérjék, amelyek a ráksejtek az immunválasz elkerülésére használnak fel. Ezek a felületi fehérjék kritikus fontossággal bírnak a daganatsejtek túlélése szempontjából, és az ezeket célzó gyógyszerek alkalmazása sok ráktípus esetén forradalmasította az onkológiai kezeléseket. Ha sikerülne egy olyan mechanizmust találni, amely képes elnyomni, lebontani ezeket az immun-ellenőrzőpontokat, lehetővé válna az immunrendszer számára, hogy elölje a ráksejteket. A Bostoni Orvosi Egyetem kutatói felfigyeltek arra, hogy a Casitas B limfóma (c-Cbl) fehérje rendelkezik azzal a képességgel, hogy lebontsa a PD-1 immun-ellenőrzőpont molekulát. A PD-1 (programmed cell death protein 1) a T-sejteken található sejtfelszíni receptor, amely a CD-28 immunglobulin szuperfamília tagja. A T sejtek TCR receptorán keresztül létrejövő első szignalizációs útvonal nem elegendő a sejt aktivációjához, egy második folyamat is szükséges. A kostimulációs útvonalak jelentősége, hogy pozitív, mely a T sejt aktivációjához elengedhetetlen, illetve negatív másodlagos szignált közvetítenek, amely képes gátolni a T sejtek válaszadási képességet és így elősegítik a tolerancia kialakulását.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A PD-1 receptor és ligandja, a PD-L1 egy negatív kostimulációs útvonalat nyitnak meg. A tumor sejtek hatékonyan alkalmazzák ezen útvonalat a T sejtek válaszadási képességének csökkentésére. A tumor sejtek felszínén nagymértékben expresszálódik a PD-L1 ligand, mely összekapcsolódva a citotoxikus T sejt PD-1 receptorával az immunsejt anergiáját eredményezi. A kutatók szerint lehetséges manipulálni a c-Cbl képességét a PD-1 expressziójának regulációjára, vagyis már a közeljövőben lehetséges olyan terápiák kifejlesztése, amelyek a c-Cbl fehérje aktivációjával gátolják a tumorok növekedését, a jelenleg alkalmazott PD-1 gátlókra ugyanis sok beteg nem reagál.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink