hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Flamand és skandináv Góliátok

 A világon a hollandok a legmagasabbak – őket két másik északi nép, a norvég és a svéd követi. Az átlagos holland férfi 1,85 méter, a holland nő 1,71 méter – majd tíz centiméterrel magasabb, mint amerikai és brit társai. (A kongói pigmeus férfiak 1,37, a nők 1,35 méter „magasak”.)

 A hollandok igen rövid idő alatt szerezték meg a világelsőséget – a 19. század közepén még alacsonyabbak voltak az „átlagamerikaiaknál”. Ám a második világháború után változás következett be. A gyerekek egészséges és bőséges táplálékhoz jutottak, ritkábban betegedtek meg, és teljes körű, hatékony orvosi ellátásban részesültek. Az eredmény: a hollandok átlagmagasága a 20. században húsz centiméterrel nőtt. Holland kutatók természetesen mindennek a pozitív oldalát hangsúlyozzák: szerintük a magas emberek tovább élnek, többet keresnek, és hamarabb találnak szexuális partnert. A különösen magas hollandok egy része ugyanakkor nem szívesen megy külföldre, mert testméreteik akadályozzák őket a közlekedésben, a szórakozásban.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés