2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Kijárási korlátozás elrendelésére kizárólag a kormány jogosult

Fertőtlenítőt gyárt a MOL, nő az intenzív-kapacitás

Növelik a hazai intenzív-ellátási kapacitást, a többi közt erre adott utasítást az operatív törzs. A MOL megkezdte a fertőtlenítőszerek gyártását.

Lakatos Tibor rendőr ezredes az operatív törzs március 25-ei ülését követően újfent jelezte, hogy a kormány újabb 15 milliárd forintot különített el a védekezésre, ahogy az már a Magyar Közlönyben is megjelent. Elmondta, hogy a kiskunhalasi konténerkórházba már beszerelték a lélegeztetéshez szükséges eszközöket, és a Hungexpo területén berendezett 330 fős ideiglenes kórház berendezése is jól halad.

Mint szavaiból kiderült, aki hatósági házi karanténban van és megszegi az elkülönítésre és megfigyelésre vonatkozó szabályokat, szabálysértést követ el, velük szemben a rendőrség figyelmeztetést, helyszíni bírságot alkalmazhat vagy feljelentést tehet, de a járványügyi hatóságok is bírságot szabhatnak ki rájuk. A rendőrség eddig két embert figyelmeztetett, 26 emberrel szemben szabtak ki helyszíni bírságot 31 500 és 50 000 forint közötti összegben. Szabálysértési feljelentést 157 emberrel szemben tettek, ezek az eljárások folyamatban vannak és a kiszabható legmagasabb bírság összege 150 ezer forintig terjed. Az üzletek nyitvatartási korlátozásáról megjegyezte: amennyiben nem tartják be a szabályokat, a bírság 500 ezer forint is lehet.

Kijárási korlátozás elrendelésére kizárólag a kormány jogosult
Magyarország Kormánya mindent megtesz a koronavírus-járvány terjedésének lassítása, a magyar emberek egészségének megvédése érdekében, ehhez – az Operatív Törzs javaslatai alapján – kellő időben meghozta és ezután is meghozza a szükséges intézkedéseket. A katasztrófavédelmi törvény rendelkezései szerint veszélyhelyzetben, a katasztrófa elhárításához szükséges mértékben és területen a kormány vezethet be rendkívüli intézkedéseket. A kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggésben a hatályos jogszabályok szerint a lakosság közterületi tartózkodására vonatkozó korlátozás, illetve tilalom, mint rendkívüli intézkedés elrendelésére is egyértelműen a kormány jogosult. (Forrás: Miniszterelnökség)


Müller Cecília tisztifőorvos megismételve a reggeli adatokat, elmondta: 226-ra emelkedett a fertőzött személyek száma, és elhunyt egy brit állampolgár.  Így már 10 ember halt meg a koronavírus miatt. Müller szerint minden esetben krónikus betegségek álltak a háttérben, amelyekre a koronavírus "csak rárakódott és ráerősített." Azt is elmondta, hogy az idősotthonok lakói különösen nagy veszélynek vannak kitéve, ezért fontos, hogy jobban figyeljenek a védekezésre, legalább másfél méterre álljanak egymástól. 

A törzs szerdai tájékoztatóján Ratatics Péter, a MOL ügyvezetői igazgatója bejelentette, az elmúlt időkben azon dolgoztak, hogy a MOL almásfüzitői gyárában fertőtlenítőszereket tudjanak gyártani. Ez sikerült; napi 50 ezer litert gyártanak, amivel a következő 2-3 hónapra a teljes országot el tudják látni. Tárgyakat is tudnak ezzel fertőtleníteni, de az emberi bőrre is jó lehet a szer.

 

A MOL által 2020. március 25-én közreadott felvételen MOL Hygi fertőtlenítőszert tart a kezében egy dolgozó a cég almásfüzitői gyárában (MTI / MOL)
A MOL által 2020. március 25-én közreadott felvételen MOL Hygi fertőtlenítőszert tart a kezében egy dolgozó a cég almásfüzitői gyárában (MTI / MOL)

Ruszin Romolusz a többi közt arról beszélt. 71-ről 84-ről emelkedett azon vállalatok száma, ahol megjelentek az hovédelmi irányító törzsek; köztük vannak a Telekom, a Tesco, a CBA mellet gyógyszeripari vállalatok is.

A koronavírus-járvány terjedésének megelőzésére tett kormányzati intézkedések keretében március 13-án alakult meg a Létfontosságú Magyar Vállalatok Biztonságáért Felelős Akciócsoport, amelynek vezetője Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Március 19-én 71, az ország folyamatos működéséhez elengedhetetlen, létfontosságú vállalatnál kezdték el a munkát a Honvédelmi Irányító Törzsek. Ezen lista március 25-étől további 13 vállalattal bővült:
 • Magyar Telekom Távközlési Nyrt.
 • TESCO-Global Áruházak Zrt.
 • CBA Kereskedelmi Kft.
 • SPAR Magyarország Kft.
 • COOP Gazdasági csoport/CO-OP Hungary Nagykereskedelmi és Szolgáltató Zrt.
 • Egis Gyógyszergyár Zrt.
 • Sanofi-Aventis Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.
 • Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.
 • TEVA Gyógyszergyár Zrt.
 • BUS-OXY Egészségügyi Gázforgalmazó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
 • Messer Hungarogáz Ipari Gázgyártó és Forgalmazó Kft.
 • LINDE GÁZ Magyarország Zrt.
 • SIAD Hungary Gázokat Forgalmazó és Termelő Kft.

MedicalOnline (k. a.)
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés