2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli a pécsi szívcentrum

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központjának Szívgyógyászati Klinikája, a pénteki jubileumi ünnepségen a szívcentrum két évtizedes történetét, fejlődését és eredményeit is bemutatják.

Az egyetem az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a szívcentrum megnyitása óta jelentős mértékben csökkent a régióban a szívinfarktusos megbetegedések és halálozások száma.

Az intézmény regionális kardiológiai és szívsebészeti centrumként, több mint kétszáz dolgozóval 1999 nyarától működik, évente 7500 fekvőbeteget lát el. A klinika kardiológiai szakambulanciáján évente 47 ezer a vizsgálatok száma. Az elmúlt húsz évben a klinika szívsebészeti munkacsoportja több ezer koszorúér-áthidaló műtétet, szívbillentyűműtétet és kombinált nyitott szívműtétet végzett el. Jelenleg egyre nagyobb számban folynak a mellkas kis metszésével végzett műtétek, a fejlődés irányát pedig jelzik a mellkas megnyitása nélküli endoszkópos szívműtétek.

A klinikán rendelkezésre áll egyebek mellett szívkatéteres berendezés, de lehetőség nyílik összetett szívsebészeti műtétekre, ereken elvégzendő diagnosztikai vizsgálatokra, nagyérműtétekre, érprotézisek beültetésére, továbbá szívtranszplantációra való felkészítésre is.

A jubileumi rendezvényen alapítók, korábbi igazgatók is felszólalnak.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink