hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Fendler Judit a hatékonysági tartalékokról

A kancellár szerint jobb anyagi helyzetben van a Szegedi Tudományegyetem, mint az elmúlt években, írja a Délmagyar.

A tavaly év végén kapott egészségügyi konszolidációs összegnek és néhány intézkedésnek köszönhetően eltűnt
a Szegedi Tudományegyetem klinikai központja adósságának több mint fele. A lejárt tartozásállomány azonban az első három hónapban ismét nagyjából félmilliárd forintra rúg. A helyzet a kancellár szerint javul, és remélhetőleg a következő időszakban jelentős változás áll be az egyetem gazdasági helyzetében.

– A Szegedi Tudományegyetem alulfinanszírozottsága régi történet – fogalmazott Fendler Judit a Délmagyarnak. – Mi vagyunk az egyetlen egyetem az országban, amely a városi ellátás beintegrálása után nem kapta meg azt a finanszírozást, amely azért az ellátásért jár, amit átvett. A 2007-ben rögzült deficit kompenzálása hosszú, évek óta tartó folyamat eredménye lesz, amelynek jelentős része a mostani kilátásaink alapján 2018-ban megvalósul – magyarázta a kancellár.

Fendler Judit elmondta, a nagyobb, lejárt szerződések közül néhányat máris újraversenyeztettek, és azokat kedvezőbb kondíciókkal köthették újra. Emellett megkezdődött bizonyos klinikák tételes áttekintése is. A belgyógyászati, az onkológiai vagy éppen a gyermekklinika önmagában is egy kisebb városi kórház költségvetésével gazdálkodik. – Miközben mindegyik betegellátó egység szerényen működik, azt gondolom, mindig lehet találni olyan hatékonysági tartalékokat, amelyek elvonása nem megy az ellátás rovására. Most ezeket tekintjük át. Emellett októberben újraindítottuk a külföldiek számára nyújtott térítéses betegellátási tevékenységünket, amely eddig alacsony szinten működött, pedig ez a tevékenység bevételt jelenthet az egyetem számára – hívta fel a figyelmet a kancellár. Hozzátette: az új üzleti modell kialakítása – az eddigi tapasztalatok alapján – beváltja a hozzá fűzött reményeket.

(forrás: Délmagyar)
hirdetés

Könyveink