hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Betegellátásért fizet az oktatás

Az egyetemi klinikák adósságát az oktatásra szánt pénzből fedezik, ami feszültségeket szül az intézményekben.

Korábban úgy tűnt, hogy az egyetemi kancelláriarendszer bevezetése után a klinikák kevesebb adósságot halmoznak fel év közben. Az egyetemek adósságállományát a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) is monitorozza, és drasztikus csökkenést tapasztaltak a kancellárok kinevezése után.

Mivel nem volt lejárt határidejű tartozása, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) sem részesült az év végi konszolidációból – mondta dr. Fendler Judit, az egyetem kancellárja az MKSZ XXIX. Kongresszusán. Igazságtalannak nevezte, hogy az egyetem 12 másik karának szánt pénzből biztosítják a betegellátásból eredő adósságok fedezetét.

Az egyetemi gyógyító tevékenység – mint a III. progresszivitási szintű ellátóké általában – gazdálkodási szempontból kedvezőtlenebb a fajlagosan drága ellátások alacsony finanszírozása miatt. Az ágazat első negyedévi teljesítményadatai pedig azt mutatják, hogy a tavaly augusztusban bevezetett intézkedések ellenére sem szűnt meg a TVK túllépése – különösen az összetett szakmai portfóliójú, nagy területi ellátási kötelezettséggel rendelkező kórházak esetében – ami újabb eladósodáshoz vezet.

Mivel az egyetemek egy gazdálkodási egységként az oktatásárt felelős államtitkársághoz tartoznak, a klinikák adósságait az oktatásra szánt pénzből fedezik, ami egyrészről egyensúlyi helyzetet teremt, másrészről viszont feszültségeket szül az intézményen belül. Miközben egy-egy oktatási egység vezetőjét pellengérre állítják egy esetleges, 80 millió forintos hiányért, a klinikák adóssága ennek a többszörösét teszi ki, és alig számít.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink