2021. március. 03., szerda - Kornélia.
hirdetés

Fémháló helyett szövetbarát, felszívódó stent a koszorúérben

A katéterrel kitágított, koszorúeret nyitva tartó, fémhálóból készült henger, a stent új változata az érből évek alatt fokozatosan fölszívódik.

A szívgyógyászati újdonságot vizsgáló ABSORB tanulmány eredményei alapján a súlyos koszorúér-szűkületben szenvedő betegek számára az Európai Unió illetékes hatósága rövidesen engedélyezi a fölszívódó stent alkalmazását.

Ma már az egész világon a koszorúér-betegség a halál leggyakoribb oka, de ennek kezelése, ellátása az utolsó évtizedekben rendkívüli módon fejlődött. A súlyos koszorúér-szűkületre utaló tünetek esetén sürgősen szívkatéteres vizsgálatot végeznek, amely kimutatja a szűkült érszakaszokat. Ezeket a bevezetett katéter végén lévő ballonnal kitágítják, és a visszaszűkülés megakadályozására gyakran fémhálóból font hengert, stentet is behelyeznek. Az újabb stentek felszínét fokozatosan felszívódó gyógyszerekkel kezelik, melyek megakadályozzák a szövődmények kialakulását.

A kutatók azonban folyamatosan dolgoztak az eljárás további tökéletesítésén. Az Abbott cég által kidolgozott stent több esztendei vizsgálat után már idén a legjobb kardiológiai központokban forgalomba kerülhet Európa területén. Ez abban különbözik a korábbi hasonló eszköztől, hogy miközben továbbra is nyitva tartja a kitágított érszakaszt, fokozatosan fölszívódik, és engedi, sőt segíti a normális érállapot kifejlődését.

Az új stent anyaga a poli-L-laktid elnevezésű polimer, mely különleges gyógyszert is tartalmaz. A stentben lévő készítmény (everolimusz) már évek óta használatos.

A Novartis gyár készítménye immungátló szer, melyet szervátültetések esetében adtak a betegeknek, hogy a beültetett szerv kilökődését megakadályozzák. Az everolimuszt kibocsátó stentek kétéves megfigyeléséről és biztonságos működéséről már 2009-ben is beszámoltak a Lancet hasábjain.

Két év alatt a stent anyagának legalább egyharmada fölszívódott, ugyanakkor a véráramlás zavartalan maradt. Gregg Stone, a kérdés amerikai szakértője úgy véli, hogy az ilyen stentek megakadályozzák a visszaszűkülést, sőt az erek tágulékonysága is helyreáll, nincs véralvadás, és nem fejlődnek ki zsírpárnák az érfalon.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Pécs-Bécs újabb, fontos eredményt ért el a koronavírus elleni gyógyszerek fejlesztésében! Megkezdődtek a klinikai vizsgálatok!

Hazánkban jelenleg ötféle COVID-vakcinával zajlik a lakosság oltása, közülük 3 oltóanyagra (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca) összeurópai szinten az Európai Gyógyszerügynökség, kettőre (Gam-COVID-Vac [Sputnik V], Sinopharm) a magyar gyógyszerhatóság, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adott forgalomba hozatali engedélyt.