hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Félsztrájk

A sztrájkkészültség megmarad a szociális területen, de nem tartják meg a március 14-ére, csütörtökre meghirdetett munkabeszüntetést – írja a Népszava.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) a lapot arról tájékoztatta, hogy a legtöbb követelésben közel kerültek a megoldáshoz a minisztérium képviselőivel. Ezek közül a legfontosabb, hogy az Emmi vállalta: április 30-ig javaslatot tesz le a kormány asztalára, ami megteremti a jogalapot a szociális ágazat kollektív szerződésének megkötésére.

Hosszú ideje a szociális munkások keresik a legkevesebbet a hazai foglalkoztatottak között, ezért a tárca vezetői is jogosnak tartják a munkavállalók béremelési követelését. Megállapodás született arról is: egy többéves bérfelzárkóztatási programról folytatják a tárgyalásokat, hogy június 30-ra a kormány elé lehessen vinni a javaslatot. Ezeknek a kormányzati ígéreteknek a fényében a sztrájktárgyaláson résztvevő Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, valamint az MKKSZ mellett a sztrájkot meghirdető Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) vezetői úgy döntöttek, nem szüntetik meg a sztrájkkészültséget, de felfüggesztik a munkabeszüntetés megtartását.

A lépés nem érinti az MKKSZ által másik két területen, az önkormányzati igazgatásban és központi igazgatásban dolgozók megtartják a március 14-re meghirdetett sztrájkot,

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink