hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Fangjiomika - a kínai és a nyugati tudomány ötvözése

A Journal of Clinical Pharmacology augusztusi száma kínai tudósok kezdeményezéséről számol be, amely révén hatékonyabb és biztonságosabb gyógyszerkombinációk állíthatók elő.

A Fangjiomics névre keresztelt eljárás a kínai gyógyászatban évezredek óta használatos szerek kombinációját akarja a nyugati gyógyászatban is elfogadhatóvá tenni. Sok szer ezek közül önállóan már használatos a klinikai praxisban, a fangjiomika tisztázni akarja ezek hatásmechanizmusát is, illetve genomikai, proteomikai és metabolomikai profilírozással és kvantitatív optimális modellezés révén össze akarja kötni a betegségfenotípusokra jellemző biológiai útvonalakat és a szerekre adott válaszokat – írják cikkükben Yongyan Wang és munkatársai.

A gyógyszerkombinációk alkotóelemei különböző célmolekulákon fejthetik ki a hatásukat, különböző hatásmechanizmusokat működtethetnek, és a laboratóriumban tervezett terápiák azt is lehetővé teszik, hogy az önállóan akár kevésbé hatékony szerek együttműködése révén potens kezelési módok alakuljanak ki, amelyeknek kevesebb a mellékhatásuk, mint a szereknek külön-külön.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: The Journal of Clinical Pharmacology/MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés