hirdetés
hirdetés
2020. július. 09., csütörtök - Lukrécia.
hirdetés

Ezt szolgálja a kárpátaljai egészségügynek nyújtott támogatás

A kárpátaljai egészségügynek nyújtott magyar kormányzati támogatás a szülőföldön maradást szolgálja, mondta Potápi Árpád Csapon.

hirdetés

A magyarul beszélő kárpátaljai orvosoknak és egészségügyi dolgozóknak nyújtott fizetéskiegészítő magyar kormányzati támogatás és a lakossági egészségügyi ellátást javító fejlesztési programok az orvosok és a lakosság szülőföldön maradását segítik elő – jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár csütörtökön Csapon, a magyar kormány támogatásával felújított klinika és családorvosi rendelőintézet ünnepélyes átadásán.

Az Ungvári járás lakosságának egyharmadát ellátó egészségügyi intézmény avatásán mondott köszöntőjében Potápi Árpád János hangsúlyozta, hogy a magyar kormány minden lehetséges támogatást megad Kárpátalja magyar és nem magyar lakosságának is, beleértve a – nemzetiségtől függetlenül – mindenki számára fontos egészségügyi ágazatot.

– Ennek keretében indítottuk el 2015-ben annak a szociális csomagnak a megvalósítását, amelyben többek között a kárpátaljai egészségügyben dolgozó, magyarul beszélő orvosokat és technikai személyzetet támogatjuk fizetéskiegészítéssel – emlékeztetett. Két évvel ezelőtt két ütemben elkezdődött a magyarországihoz hasonló kárpátaljai családorvosi rendszer fejlesztési programja, amelynek a megvalósítása során mintegy 40 családorvosi rendelőt újítunk fel az egész megyében – tette hozzá, jelezve, hogy a csapi rendelőintézet felújítása a második ütemben történt. Ennek a korszerűsítésnek a költsége 62,5 millió forint, amiből 400 négyzetméteres alapterületen 20 terem, 3 vizesblokk, egy folyosó és előtér újult meg, 21. századi környezetet biztosítva Csap város és a környező községek betegeinek gyógyításához.

Az államtitkár rámutatott, a fejlesztési programokat Kárpátalján stratégiai partnereivel, a helyi magyar szervezetekkel tudja lebonyolítani. Nagyon fontosnak nevezte, hogy a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) néhány éve létrejött összefogását és együttműködését a felek újra megerősítették. Ennek a magyar-magyar szövetségnek is köszönhető, hogy az elmúlt évek eredményesek voltak a Kárpátalján élő magyarok és nem magyarok számára.

– Az Ukrajnában meglévő politikai, gazdasági és társadalmi nehézségek ellenére Kárpátalján közösen bölcsődéket, óvodákat, iskolákat, felsőoktatási intézményeket építünk, bővítünk és újítunk fel, egészségügyi intézményeket támogatunk, ami jól mutatja, hogy nem megfutamodunk, hanem megerősödünk, amit a csapi rendelőintézet felújítása is bizonyít – mondta.

A további eredményes munka és együttműködés érdekében Potápi Árpád János arra kérte hallgatóságát, hogy a július 21-i előrehozott ukrán parlamenti választáson mindenki támogassa a magyar összefogás jelöltjeit.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink