hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ezrek halálát okozza a légszennyezés

A légszennyezés több, mint 60 százalékát a lakossági fűtés okozza a téli hónapokban, közli az InfoRádió.

Budapesten is sokan fűtenek fával, aminek komoly légszennyező hatása van – mondta a Levegő Munkacsoport Környezetvédelmi Tanácsadó Irodájának vezetője. Lenkei Péter kiemelte, hogy hétvégén Északkelet-Magyarországon végeztek mérést, és kiderült, hogy a szállópor szennyezése tízszerese-hússzorosa volt az egészségügyi határértéknek, jellemzően a fa- és széntüzelés miatt, de szemétégetés szagát is érezték időnként.

A fatüzeléssel vagy fel kellene hagyni, vagy a kályhákat olyan szűrőberendezésekkel kellene ellátni, mint a gépkocsikat – tette hozzá. Lenkei Péter jelezte, hogy létezik olyan részecskeszűrő katalizátor, ami jól csökkenti a szennyezést, elektrofilterek is vannak és más technológiai megoldások, amelyek itthon még nem terjedtek el.

Magyarországon évente 12-13 ezer ember hal meg idő előtt a légszennyezettség miatt. Ezek az emberek átlagosan 10 évet veszítenek az életükből – hangsúlyozta Lenkei Péter.

Páldy Anna, az Országos Közegészségügyi Intézet főorvosa elmondta: a fűtési időszak ellenére jelenleg Magyarországon elfogadható a levegő minősége, mindenütt a határérték alatt van a szállópor koncentrációja.

A belső terekben rossz fűtési berendezés és elégtelen szellőztetés mellett felszaporodhatnak a káros anyagok. A lignit és a barnaszén ként tartalmaz, elégetve kéndioxid keletkezik, ami köhögést okozhat és növelheti a légzőszervi betegségek kockázatát – emelte ki.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink