hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Ez a minimum

Politikatörténetinek is mondható az, hogy tíz párt leült egymással, és Közös céljaink és vállalásaink az egészségügy területén címmel ki is dolgozott egy közös minimumot, írja a Magyar Narancs blogján Kincses Gyula.

A tíz párt által összehozott és itt olvasható dokumentum célja, hogy az egészségpolitikát ne ciklusról ciklusra rángassák, félbehagyva, újrakezdve, hanem közösen kialakított alapelvek szerint fejlődhessen a politikai ciklusoktól függetlenül. Ez a szándék vezette a résztvevőket, ennek a konszenzusnak a kialakítása sikerült most. Hogy ez sok vagy kevés, illetve mire elég? Erről írok most, mint a munka kezdeményezője és szakmai koordinátora.

A konszenzusos egészségpolitika igénye időről időre felmerül. Legutóbb a Magyar Orvosi Kamara tette közzé deklarációját, amiben társadalmi összefogást sürgetett az egészségügy forrásainak növeléséért. Ez fontos, de a követelés sajnos itt megállt, és tudjuk: a több pénz önmagában nem elég. 2017 nyarán már nagyon érezhető volt, hogy egyre több embernek van elege a végletes megosztottságból. Párbeszédet, együttműködést szeretnének, legalább olyan kérdésekben, mint az egészségügy vagy az oktatás. A politikai tér üzenetei mellett az elmúlt időszak szakpolitikai rendezvényei meggyőztek arról, hogy a pártok szakpolitikusai között nincs áthidalhatatlan ellentét.  Az érdemi ideológiai és stílusbeli különbségek ellenére van esély egy közös minimum kialakítására. És amíg ezen gondolkodtam, egy szakmai konferencián a Jobbik képviselője (Lukács László) is felvetette a párbeszéd, a konszenzus igényét. Úgyhogy eldöntöttem: nincs mire tovább várni, meg kell próbálni.

Nem ellenzéki kerekasztal

Tíz – az azon a héten publikált közvélemény-kutatás szerint mérhető népszerűségű – párt elnökének küldtem el a felkérést. A pártok vezetői úgy tűnik, megértették az ebben rejlő lehetőséget, mert a meghívót 9 párt elfogadta. A Fidesz sajnos nem. Pedig többen megmozgattak informális csatornákat is. Többször deklaráltuk, hogy ez nem egy ellenzéki szervezkedés, hanem egy olyan szakmai kerekasztal, amihez sajnos a Fidesz nem ült le. Ez a szakpolitikai fórum tehát nem a Fidesz ellen, hanem nélkül jött létre. Amikor az indulásnak híre ment, a Liberálisok jelezték csatlakozási szándékukat, amit a többi párt elfogadott. Így lettünk tízen, de nem tízből, hanem tizenegyből.  A dokumentum komoly érdeme, hogy előre tekint hátramutogatás helyett. Nincs benne sem „elmúltnyócév”, sem „elmúlthétév”: a jövő lehetséges kereteit keresi.

A teljes bejegyzés

(forrás: Materia Medica)
hirdetés

Könyveink