hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Érsebészből van a legkevesebb, de minden szakmában csökkent a létszám

A legnagyobb orvoshiány Magyarországon az érsebészet területén van, írja a vg.hu.

Magyarországon a háziorvosi praxisok között jelenleg 296, a fogorvosi praxisok között pedig 250 tartósan betöltetlen – ez derül ki az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Alapellátási és Ellátásszervezési Főosztályának adataiból. A szakorvosok között országosan és a fővárosban is az érsebészet területéről hiányoznak a legtöbben. Az orvoshiány dobogójának második fokán a gyermek- és ifjúsági pszichiáterek vannak, a harmadikon pedig a fül-orr-gégészek állnak, közli a lap.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ humán erőforrást monitorozó rendszerének adatai szerint 2015 végén 30 085 orvos dolgozott Magyarországon. A létszám az egyéb klinikai végzettségű egészségügyi dolgozók kivételével minden szakma esetében csökkent 2014-hez képest.

Országos orvoshiány van infektológusból, nefrológusból, sebészből és patológusból is. A hiányszakmákban praktizáló orvosok átlagéletkora 53 év. Magyarországon egyébként Nógrád megyében van a legnagyobb gond, valamennyi alapszakorvosi szakképesítés hiányszakmának minősül. De jelentős orvoshiány van Hatvanban az Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézetben, a Bajai Szent Rókus Kórházban, Ajkán a Magyar Imre Kórházban és Zalaegerszegen a Zala megyei kórházban is. Mindezek mellett Orosházán, Egerben, Kisvárdán, Dunaújvárosban és Cegléden is gondot jelent, hogy kevés az orvos az egészségügyi intézményekben.

hirdetés

Könyveink