hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Ennyien maradtak alapellátó fogorvos nélkül

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) augusztusi adata szerint 272 betöltetlen és 15 megszűnt alapellátó fogorvosi praxis van, amely körzetekhez 835.911 ellátandó lakos tartozik.

A szeptemberben sztrájkra készülő fogorvosok levélben foglalták össze panaszaikat az Emberi Erőforrások Minisztériumának:

Az alapellátáshoz tartozó fogorvosok 2019. szeptember 2-től 2019. szeptember 13-ig tartó figyelemfelhívó akciót tartanak, amikor a fogorvosi rendelőben, a rendelési idő alatt csak az akut panasszal jelentkező páciensek sürgősségi ellátása történik. A figyelemfelhívó akció a fogászati alapellátásban meglévő problémákra kívánja felhívni a figyelmet. A figyelemfelhívó akció széles társadalmi rétegek érdekképviseletét jelenti.

A figyelemfelhívó akció okai:

Az Egészségbiztosítás által kifizetett térítési díjak, a jelenlegi pont–forint értékek, nem fedezik a kezelések költségeit.

A jelenlegi finanszírozás nem teszi lehetővé a rendelők hosszú távú, kiszámítható, biztonságos működését. Számos helyen emiatt nehéz megoldani a helyettesítést szabadság, betegség esetén, vagy a gyermekvállalás időszakában. Gondot jelent a gépek, berendezések javítása, karbantartása, új eszközök beszerzése.

2020-as költségvetésből kiszámítható, hogy a Kormány egy lakos fogászati ellátására 3366 Ft-ot biztosít évente, ez az összeg 2019-ben is ugyan ennyit volt. Ez az összeg nem elegendő.

Az elégtelen finanszírozás miatt nagyon sok a betöltetlen fogászati, és a gyermek- és iskolafogászati körzet, ahol a lakosoknak nincs körzeti fogorvosuk. A NEAK 2019. augusztusi adata szerint 272 betöltetlen és 15 megszűnt alapellátó fogorvosi praxis van, amely körzetekhez 835911 ellátandó lakos tartozik.

A fogászati alapellátásban tapasztalható elégtelen finanszírozás akár a körzeti orvosok finanszírozásával összehasonlítva, akár a kialakulóban lévő bérfeszültségek nyomán is igazolható, mivel a fogászati alapellátás finanszírozása nem teszi lehetővé sem a szakdolgozói sem az orvosi bértáblázatokban szereplő bérezések biztosítását.

A figyelemfelhívó akció célja:

Elérni, hogy a fogászati alapellátásban megvalósuljon a Magyar Orvosi Kamara által javasolt, gazdasági számításokon alapuló finanszírozási rendszer (Magyar Fogorvos 2016/6. szám: "A fogorvosi beavatkozások költségkalkulációja" című cikk).

Jelenleg a bázisfinanszírozás, a teljesítményfinanszírozás és a rezsitámogatás megduplázása szükséges. A kormány a fogászati ellátásra a lakosonkénti 3366 forint helyett 7000 forintot biztosítson a költségvetésben. Ezt követően kérjük, hogy legyen kidolgozva a valós költségeknek megfelelő finanszírozás folyamatos biztosítása.

Amennyiben a kormánynak nincs szándéka vagy lehetősége a fogászati finanszírozást a hiányzó résszel kiegészíteni, akkor vezesse be a fogászatban a co-payment rendszert! – írták a levélben.

Foghúzás? – Egy gombóc fagyi

Furcsa módját választották a tiltakozásnak a fogorvosok. Körülbelül ezren két hét szabadságra mennek szeptemberben. Nagy Ákos az Országos Alapellátási Szövetség Fogorvosi Tagozatának elnöke a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában mondta el, hogy miért.

A fogorvosok 80-90 százaléka vállalkozó. Kell kötnie egy szerződést az önkormányzattal, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral. Nagy Ákos árakat is mondott: egy foghúzásért egy gombóc fagyi árát fizeti az OEP,  azaz 300 forintot.

Tatabánya önkormányzata úgy gondolta, hogy megregulázza a fogorvosokat és szerződésszegéssel „vádolja” meg őket. Kis hiba, hogy a fogorvosoknak ugyan van szerződésük az önkormányzattal, de a pénzt nem onnan kapják. Úgy döntöttek tehát, hogy szabadságra mennek – nem csak Tatabányán –, gondoskodnak a helyettesítésről, hogy a betegek ne maradjanak ellátatlanul.

Ilyen finanszírozási feltételek mellet nincs messze az idő, hogy becsődöljenek a fogorvosi vállalkozások – mondta Nagy Ákos.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés