2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Engedélyezték az aktív eutanáziát

Szigorú feltételek alapján engedélyezik majd 2019 közepétől az eutanáziát Asztrália Victoria államában, írja az MTI nyomán a hvg.hu.

A szenátus után szerdán az alsóház is elfogadta Ausztrália Victoria államában azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi a gyógyíthatatlan betegeknek, hogy halálba segítsék őket. A jogszabály 2019 közepén lép hatályba Victoria államban, amely így az egyetlen ausztrál állam lesz, ahol engedélyezik az aktív eutanáziát.

A szabályok értelmében a 18 évesnél idősebb, végstádiumú halálos betegek kérésük után 10 napon belül megkaphatják majd a halált okozó szert, miután átestek egy háromlépcsős engedélyezési eljáráson, és esetükről két független orvosi szakvélemény készült.

Feltétel az is, hogy a halálba segítést kérőnek legalább egy éve az államban kell élnie, és orvosai szerint legfeljebb fél éve lehet hátra. Csak az kérheti az aktív eutanáziát, aki beszámítható, és több orvos igazolja, hogy fájdalmai elviselhetetlenek. A törvény azt írja elő, hogy a halálos szert végül a betegnek kell beadnia saját magának. Orvos csak akkor adhatja be a szert, ha a beteg erre nem képesírja az MTI nyomán a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink