hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Elvégezték a tizenkétezredik szervátültetést hazánkban

Magyarország tíz éve csatlakozott teljes jogú tagként az Eurotransplanthoz, amely a legnagyobb európai szervcsere szervezet.

Az elmúlt évtizedben 924 donorszerv érkezett külföldről magyar beteg részére, amely a 3922 (elhunyt donoros) hazai szervátültetés 24 százaléka.A nemzetközi szervcsere következtében jelentősen javult a magyar betegek szervhez jutási esélye, hiszen a magyar transzplantáltak közel egynegyede jobb immunológiai egyezésű vesét kapott, vagy érzékenyített betegként gyorsabban sikerült kifejezetten nekik alkalmas szervet találni, vagy kiemelt sürgősséggel szervre váró betegek, esetleg gyermekek voltak.

Az Eurotransplant csatlakozás után 39 százalékkal több beteg került várólistára, nagyobb számban biztosítva a transzplantációs ellátás lehetőségét és a pontosabb donorszerv elosztást.

A legnagyobb esetszámban végzett veseátültetés esetén az immunológiai egyezés javult, amelynek következtében a beültetett szerv hosszabb ideig működik, és a betegek hosszabban élhetnek jobb minőségű életet. Ez 750 többletév nyereséget jelent 10 év alatt.

A transzplantált betegek átlagos várakozási ideje csökkent, vese esetében a legjelentősebben, 4,48 évről 3,42-re.

A sürgősséggel szervre váró akut betegek száma kétszeresére nőtt, 342 beteg 74 százalékánál sikeres transzplantáció történt (korábban 53 százalékuknál), amelyhez a donorszervek 71 százaléka külföldről érkezett.

Az érzékenyített (immunizált) transzplantált betegek közel 8 éves átlagos várakozási ideje kevesebb, mint 4 évre csökkent, miközben a többi, nem immunizált vesetranszplantált beteg várakozási ideje is csökkent 0,4 évvel.

A teljes jogú tagság 10 éves időszaka alatt 176 gyermek recipiens kapott itthon szervet, a gyermekeknek beültetett vesék 66,67 százaléka (52), a májaknak 40,82 százaléka (20), a szíveknek 82,93 százaléka (34) az Eurotransplantból érkezett.

Az Eurotransplant csatlakozás óta minden alkalmas donorszerv átültetésre kerül, nem vesznek el szervek megfelelő recipiens hiányában. Az együttműködés előnyös a szervátültetésre szoruló betegeknek és így egész Magyarországnak.

A jubileumi ünnepséggel szinte egy időben, 2023. május 10-én elvégezték a 12.000. szervátültetést Magyarországon, amely egy veseátültetés volt a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Intézetének Transzplantációs Tanszékén. Az esetszám önmagában is arra utal, hogy jelentős, évtizedes tapasztalattal működnek a hazai transzplantációs programok.

A 12.000 szervátültetés között 9626 veseátültetés, 1277 májátültetés, 772 szívátültetés, 196 hasnyálmirigy átültetés (általában vesével kombináltan), és 129 tüdőátültetés történt. 

A programok fejlődésére utal, hogy az első ezer átültetés 30 év alatt, míg az utolsó ezer eset kevesebb, mint 3 év alatt történt.

Bidló Judit: a transzplantáció egyedülálló szerepet tölt be az egészségügyben

A transzplantáció egyedülálló szerepet tölt be az egészségügyben, egyszerre testesíti meg az emberi szolidaritást és a legmagasabb szintű professzionalizmust – hangoztatta a Belügyminisztérium egészségügyért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten az MTI tudósítása szerint. Bejelentették azt is, hogy májusban elvégezték a 12 ezredik szervátültetést Magyarországon.

Bidló Judit Magyarország Eurotransplanthoz csatlakozásának 10. évfordulója alkalmából rendezett konferenciát megelőző sajtótájékoztatón azt mondta, az egészségügynek és az orvostudomány fejlődésének célja az egészség helyreállítása és a rászorulók méltó és minőségi életének biztosítása, ezt felismerve csatlakozott az ország 2013 májusában a legnagyobb európai szervcsere szervezethez (Eurotransplant) és teremtette meg a kormány 2015-ben a magyarországi tüdőátültetések lehetőségét.

Mint mondta, a nemzetközi szív- és tüdőtranszplantációs társaság adatai szerint 1982 és 2011 között körülbelül 100 ezer szívátültetés történt világszerte. Magyarországon mintegy 300 ezer szívelégtelen beteget kezelnek, közülük néhány száznál a szívátültetés lenne a reális alternatíva gyógyulásukhoz. Ez a szám azonban még mindig meghaladja a lehetséges műtétek számát, a krónikus donorhiányt tartják a szívtranszplantációk emelésének fő akadályának, hiszen a világon évente kevesebb, mint ötezer donorszív van – ismertette.

A helyettes államtitkár felidézte: ezért is volt kiemelt jelentősége annak, hogy 2013 májusában Magyarország teljes jogú tagként csatlakozott az Eurotransplanthoz. Az Országos Vérellátó Szolgálat koordinálja a magyarországi szervdonációt, létrehozták a országos szervdonációs regisztert, a laboratóriumuk nemzetközi akkreditációs szerzett.

A magyar várólistán lévő beteg automatikusan felkerül az Eurotransplant várólistára is – mondta, hozzátéve: a csatlakozás sikerességét jelzi, hogy míg 1992 és 2012 között 239 szívátültetést hajtottak végre Magyarországon, addig 2013-2016 között 209-et, az utolsó öt évben pedig 253 ilyen beavatkozás történt. Kitért arra, hogy a koronavírus-járvány "súlyos következményekkel" járt a transzplantáció területén is. 2019-ről 2020-ra és 2021-re 30 százalékkal csökkent a szervátültetések száma, ennek a ledolgozása most kezdődik.

Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója arról beszélt, hogy az Eurotransplant-csatlakozás óta minden alkalmas donorszervet átültetnek, szervek "nem vesznek el". A teljes jogú tagság elsősorban egy új és jobb minőségi szintet hozott a szervátültetéseknél – mondta. A szakember az adatokat ismertetve elmondta, hogy az európai szervezethez történt csatlakozás óta 924 donorszerv érkezett külföldről, amely a 3922 elhunyt donoros hazai szervátültetés 24 százaléka.

Mint mondta, az Eurotransplant-csatlakozás óta jelentően javult a magyar betegek szervhez jutási esélye. A csatlakozáskor 1260 magyar beteg került fel az európai várólistára, az elmúlt tíz évben pedig 5716 új beteg, ez évente átlagosan 640 beteget jelent – ismertette. Mihály Sándor beszámolt arról is, hogy a teljes jogú tagság óta 342 beteg várakozott sürgősséggel szervre, 74 százalékuknál sikeres átültetés történt, amelyhez a donorszervek 71 százaléka külföldről érkezett. A tagság előnyei közé sorolta azt is, hogy a sürgősséggel szívre váró betegek várakozási ideje 16 nappal csökkent, az akut szervre várakozó betegek halálozása 26 százalékról 5 százalékra csökkent, amit jelentős előrelépésnek nevezett. Mihály Sándor ismertetése szerint az elmúlt tíz évben 176 gyerek kapott itthon szervet, a gyerekeknek beültetett vesék 67 százaléka, a májaknak 41 százaléka, a szíveknek 83 százaléka az Eurotransplanttól érkezett.

Hartyánszky István, a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy májusban elvégezték a 12 ezredik szervátültetést Magyarországon. A beavatkozás egy vesetranszplantáció volt a Debreceni Egyetemen. Ez a műtéti szám is azt jelzi – mondta –, hogy jelentős, évtizedes tapasztalattal működnek a hazai programok. A 12 ezer szervültetés közül 9626 vese-, 1277 máj-, 772 szív-, 196 hasnyálmirigy- és 129 tüdőátültetés volt.

Ahogy fogalmazott: a transzplantáció az orvostudomány és az emberiség egyik csodája, hiszen végstádiumú szervelégtelenségben szenvedő betegeknek nyújtja a legjobb és kizárólagos gyógymódot. Felidézte: Magyarországi 1962-ben végezték el az első transzplantációt; egy élődonoros veseátültetést, majd 1973-ben elindult a vesetranszplantációs program. Az országban hét transzplantációs központ működik, és a programok fejlődését mutatja az is, hogy míg az első ezer átültetésre 30 évre volt szükség, addig az utolsó ezer eset kevesebb, mit három év alatt történt meg – emelte ki Hartyánszky István.

Nemes Balázs, a Debreceni Egyetem (DE) Klinikai Központ transzplantációs tanszékének tanszékvezetője elmondta, a 12 ezredik műtétet május 10-én végezték el egy 48 éves férfin. A műtét problémamentes volt, kilenc nappal a beavatkozás után a páciens hazamehetett.

hirdetés

Könyveink