hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Előrehozott béremelés: ennyi nem elég!

Az intézkedés nem nyújt kellő többletet még azoknak sem, akik részesülnek belőle – írja közös közleményében a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) és a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ).

A sajtóhírekből értesültünk a szakdolgozókat érintő 2018 novemberére tervezett 8%-os béremelés előrehozásáról, amelyet a Miniszterelnök úrnak megküldött bérkövetelésünk reakciójaként is tekintünk – írják a közleményben. Természetesen a még mindig igen nagy arányban méltatlanul alacsony bérért dolgozó kórházakban, rendelőintézetben dolgozó szakdolgozók, illetve az Országos Mentőszolgálat kötelékében dolgozó mentődolgozók örülnek minden többlet forintnak, azonban ez az intézkedés nem nyújt annyi többletet, még azoknak sem, akik részesülnek belőle – átlagosan kb.16.000Ft-ot, mely nettó értékben alig 10.000Ft –, amely biztosítaná, hogy lemondhassanak a második, harmadik állásról, hogy méltó módon eltarthassák a családjukat.

Bár a részletekről eddig kevés szó esett, de a bejelentés alapján még e szerény összegből is csak a szakdolgozók részesülnek, akiknek a bére így kb. 200.000 Ft-ot érheti el 20 év gyakorlat, biztos szakmai tudás, túlfeszített munkatempó-lelki és idegi terhelés, fertőzésveszély és egyéb munkahelyi kockázati tényezők mellett. A két szakszervezet véleménye az, hogy ilyen háttérrel és szakmai gyakorlattal szerényen is legalább 300.000 forint körüli bér volna reális és minimálisan indokolt azonnal, úgy hogy még a következő évben folyjék a felzárkóztatás, hiszen máshogy nem jönnek új szakemberek a pályára, és aligha lehet itt tartani azokat is, akik még kitartottak a betegek mellett.

A mentődolgozók esetén is csak egy, az eddigieket meghaladó béremelés adna lehetőséget arra, hogy a hivatásukból is meg tudjanak élni, ne azért vállaljanak 24 órás hosszú műszakokat, hogy utána még több plusz munkát vállalhassanak a megélhetésük érdekében.

A már elfogadásukkor is torz bértáblák miatt a meghirdetett béremelésekből rendre kimaradnak azok, akik a minimálbérek emelkedésével haladnak csak előre, így továbbra sem érdemes fiataloknak a pályára jönni, hiszen ilyen szintű induló bért bárhol megkaphatnak kisebb terhelés és felelősségvállalás mellett is.

A követeléseinkben megfogalmazott-bár a reális lehetőségekre is figyelő-bértáblák elfogadása már jelentősebb javulást eredményezhetne a dolgozók megbecsülésében, és gyógyításra szorulók biztonságos ellátásában.

Nagyon nagy baj, hogy nagyon sokan kimaradtak az eddigi béremelésekből is az elmúlt években és most is. Ez elfogadhatatlan. A szakdolgozók nagy része, az alapellátásban dolgozó, háziorvosok mellett vagy iskola fogászatokon teljesítőkre, a védőnőkre, a szociális területen dolgozó egészségügyi dolgozókra nem terjed ki a szakdolgozói bértáblák hatálya, ők rendre kimaradtak az emelésekből.

A műszaki gazdasági területen dolgozók szintén csak akkor kaptak béremelést, ha a minimálbérek emelkedése vonatkozott rájuk, egyre többen 20-30 év után is, vagy diplomásan is csak a szakmai minimálbért kapják.

Évek óta változatlanok a pótlékok az egészségügyön belül is fokozott terhelést és kockázatokat jelentő területeken, melyekre jogosító területek körét is bővíteni kellene. Nincs rendszeres keret a jobban teljesítők elismerésére sem.

Mindezeket figyelembe véve a jelenlegi intézkedést, gyengének, erőtlennek tarjuk, amellyel nem lehet megoldani a foglakoztatási krízist, az emberek nagy része számára nem jelent, érdemi megoldást sem az anyagi, sem az erkölcsi elismerés terén. Az itt elérhető bérekből, keresetekből az itt dolgozók továbbra sem tudnak megélni, csak ha folyamatosan több állást vállalnak, ami a betegek ellátást is veszélyezteti.

Az EDDSZ nyilatkozatára reagálva nem eléggé örülünk az elért eredményeknek, mert az egészségügyi dolgozók többsége most is minimálbért, vagy a szakmai minimálbérhez közeli bért kap, mint 8 évvel ezelőtt, egyre többet dolgozik a megélhetéséért, és az uniós bérekhez való lemaradás sem csökkent érdemben. Az elfogadott bérmegállapodás számos belső konfliktust eredményez, pl. hogy a bértábla alsó tételei alacsonyabbak, mint a minimálbér, vagy a szakmai minimálbér, vagy alig van béremelkedés a munkában töltött évek után, stb.

Az egészségügyi dolgozóknak a más ágazatban dolgozókhoz viszonyított helyzete sem javult, tekintve, hogy hasonló mértékű vagy annál nagyobb bérfejlesztés valósult és valósul meg más ágazatokban is. A tárgyalásra kijelölt felek eddig nem tudták biztosítani a dolgozók szükséges mértékű bérfelzárkóztatását, súlyos feszültséggel terhelt és mértékeiben a valós szükségletektől és a lehetőségektől elmaradó anyagi előrehaladás történt csak meg.

A FESZ-MOMSZ követelései mértékében jóval magasabbak, de a valóságtól mégsem elrugaszkodott, és az egészségügyi-és az egészségügyben dolgozók teljes körét érinti, melyekről nem mondunk le, ragaszkodunk a Kormánynak megküldött követeléseink teljesítéséhez – zárul a közlemény.

(forrás: Független Egészségügyi Szakszervezet, Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége )
hirdetés

Könyveink