hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Előnyösebb a betegnek, könnyebb az aneszteziológusnak

Az ultrahangvezérelt regionális anesztéziával jobb a műtét kimenetele, és kiváló posztoperatív fájdalomcsillapítás érhető el – tudtuk meg Bondár Attila aneszteziológus szakorvostól, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának részlegvezetőjétől. A módszer alkalmazása mellett megtartott a metabolikus egyensúly, stabil a vércukorszint, így a beteg korábban mobilizálható, és hamarabb hazamehet a kórházból.

– Milyen előnyt jelent a betegnek és az orvosnak az ultrahangvezérelt regionális anesztézia?

– Sokkal kisebb megterhelést jelent a betegnek, hiszen nem kell elaltatni, nem kell gerincközeli érzéstelenítést végezni, csak a megfelelő ideget blokkoljuk azon a területen, ahol a műtét történik. Az eljárás gyakorlatilag minden betegnek előnyös lehet, de főleg olyankor kiemelkedően értékes lehetőség, ha a beteg magas rizikójú, például súlyos cardiovascularis (szívinfarktus és stroke utáni állapotok, krónikus szívelégtelenség, szívbillentyű betegségek), pulmonális (asthma bronchiale, COPD, tüdő transzplantált), vagy vesebetegségben (előrehaladott krónikus veseelégtelenség, dializált beteg) szenved.  A fenti esetekben jobb a műtét kimenetele, és kiváló posztoperatív fájdalomcsillapítás érhető el. Nem kell számolni az altatás és a gerincközeli érzéstelenítés során beadott szerek szisztémás hatásaival, mellékhatásaival, esetleges szövődményeivel. A metabolikus egyensúly megtartott, például nem borul fel a vércukorszint, a beteg a műtétet követően szinte azonnal ehet, ihat, korábban mobilizálható, hamarabb hazamehet a kórházból.

Az aneszteziológus munkáját is egyszerűbbé teszi a módszer. Az orvos létrehozza, majd teszteli a perifériás blokkot, ezt követően a betegnek kevésbé szigorú felügyeletre van szüksége, mint általános anesztézia esetén, az orvosnak nem kell folyamatosan a beteg lélegeztetési paramétereit figyelnie és szükség esetén beavatkoznia. Továbbá nem kell a műtét menetétől függően időről időre altatószert, izomrelaxánst, opioid analgetikumot adnia. Standard monitorizálás elégséges.

– Milyen típusú műtéteket végeznek ezzel a módszerrel?

– Főleg felső és alsó végtagi műtéteknél használják önálló sebészi anesztéziaként, általában ortopédiai és traumatológiai műtéteknél (pl. váll, könyök, csukló, térd, boka). A törzsön végzett műtétekhez is alkalmazható, de nem önmagában, ilyenkor erős szedációra vagy altatásra is szükség lehet. Viszont a törzsön végzett műtétek esetén is kitűnő fájdalomcsillapító hatású, hozzájárul a jó eredményekhez.

– Milyen ellenjavallatokat kell figyelembe venni?

– Csak kevés abszolút ellenjavallat ismert, talán a leginkább az, ha a beteg nem egyezik bele az ilyen típusú érzéstelenítésbe, de ez ritka. Megfontolandó a módszer alkalmazása antikoaguláns, thrombocita aggregáció gátló szedése, illetve más okból kialakult vérzékenység esetén. Kontraindikáció lehet még a nem kooperáló beteg, illetve a nem dokumentált vagy nem diagnosztizált neurológiai betegség, hiszen az idegek mellé adjuk be a lokál anesztetikumot.

Bondár Attila és csapata eddig 435 orvost - aneszteziológusokat, sebészeket, radiológusokat - képeztek ki a módszerre 16 tanfolyamon a B.Braun/Aesculap Akadémián (Fotó: B.Braun)
Bondár Attila és csapata eddig 435 orvost - aneszteziológusokat, sebészeket, radiológusokat - képeztek ki a módszerre 16 tanfolyamon a B.Braun/Aesculap Akadémián (Fotó: B.Braun)

– Ön a módszer oktatásával is foglalkozik. Mennyire népszerű a tanfolyam?

– A képzésen elsősorban aneszteziológusok, de sebészek és radiológusok is részt vettek már. Sokan jönnek külföldről is. 2009-ben kezdtük az oktatást, azóta egy jól összeszokott csapattá formálódtunk. Eddig összesen 435 orvost oktattunk és 16 sikeres tanfolyamon vagyunk túl, de megyünk tovább, hogy egyre több kolléga elsajátíthassa a módszert, és fordítsa a betegek hasznára.  A B. Braun/Aesculap Akadémia németországi központja a „Kiváló Oktatásért Díj” oklevéllel ismerte el munkánkat, ami nagy büszkeséggel töltött el bennünket. Elmondhatjuk, hogy Magyarországon nemzetközi szintű (több oktató ír, angol, francia tapasztalattal rendelkezik) képzést kaphatnak az érdeklődők, magyar nyelven juthatnak hozzá a legkorszerűbb ismeretekhez.

– Fejlődik még ezen a téren a tudomány?

– Sokféle újabb blokkot dolgoztak ki a végtagokra és a törzsre is, nemzetközi szinten is folynak a kutatások. Újabb típusú, az ultrahang számára jobban látható tűket fejlesztenek ki. Az érzéstelenítőkből is többfélét próbálnak létrehozni, akárcsak adjuvánsokból. Az egyik törekvés, hogy a létrehozott blokk inkább szenzoros legyen, a motoros funkció gyorsan térjen vissza. A másik irány a hosszú hatású szerek kifejlesztése. A jövőben megvalósulhat az is, hogy nem lokál anesztetikumot használunk érzéstelenítésre, hanem a tűn keresztül árammal hiperpolarizáljuk/depolarizáljuk az ideget, és ez okozza majd a blokádot.  Az eljárás még kutatási fázisban tart.

Dr. Lipták Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés