hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Ellenőrzik a sürgősségi ellátást is

A Magyar Idők szerint a szaktárcánál, a mentőszolgálatnál és az egészségbiztosítási alapkezelőnél indított ellenőrzést a sürgősségi betegellátás kapcsán az Állami Számvevőszék

A szervezet egyebek mellett arra kíváncsi: a tárcavezető nyomon követte-e a sürgősségi ellátással kapcsolatos változtatások végrehajtását és ellenőrizte-e a kitűzött célok megvalósulását. A számvevőszék a betegek tapasztalatait is begyűjti.

Az ÁSZ tervezési vezetője, Salamon Ildikó úgy fogalmazott: alapelvárás, hogy az emberek – éljenek bárhol is az országban – azonos eséllyel és azonos időn belül jussanak megfelelő minőségű egészségügyi ellátáshoz. Mint rámutatott, a sürgősségi – vagy ahogy az ÁSZ-nál nevezik: vészhelyzeti – betegellátás összetett rendszerként működik, amelyhez hozzátartozik a mentés, az ügyeleti tevékenység és a kórházi ellátás is.

A tervezési vezetőtől a lap megtudta, hogy a számvevőszék a sürgősségi ellátás kapcsán komplex vizsgálódásba kezdett, a szervezet szakemberei ugyanis egyszerre két irányból, két módszer szerint igyekeznek tisztázni a helyzetet. Először is részletes ellenőrzést végeznek azoknál az állami szervezeteknél, amelyeknek lényeges szerepük lehet az egészségügy e területének működése kapcsán.

– A sürgősségi betegellátás fejlesztése régóta helyet kap az egészségügyi ágazat hosszú távú fejlesztési programjaiban. Azt vizsgáljuk meg, hogy a fejlesztési elképzeléseket átültették-e a gyakorlatba, s a változtatások meghozták-e a várt eredményt – mondta Salamon Ildikó, majd hozzátette: a sürgősségi betegellátás rendszerének átfogó értékeléséért az ÁSZ ellenőrzést végez az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, a mentés felada­tait ellátó Országos Mentőszolgálatnál és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél.

Fontos kérdés például, hogy a miniszter nyomon követte-e, miként működik a sürgősségi ellátás rendszere, értékelte-e az eredményeket, s ellenőrizte-e a kitűzött célok megvalósulását. Az ellenőrzés első lépéseként az ÁSZ adatokat kért a szervezetektől.

Folytatódik négy kórház átvilágítása is: a Szent Lázár Megyei Kórháznál, a Szent Borbála Kórháznál, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetnél, valamint a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetnél vizsgálódnak a számvevők, mégpedig a tavalyi év és bizonyos kérdések kapcsán.

(forrás: Magyar Idők)

cimkék

hirdetés

Könyveink