hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Egyszerű és pontosnak ígérkező rákdiagnózisról publikáltak

Forradalmian új, a rák korai szakaszát mindössze egy csepp vérből felismerő mintavételi módszert dolgozott ki a svédországi Umea Egyetem kutatócsoportja – írja a Népszabadság.

A Cancer Cell folyóiratban ismertett tanulmány szerint a vérlemezkék RNS-tesztje komolyabb szövettani beavatkozás nélkül is elvégezhető és csaknem teljes bizonyossággal jelzi a rosszindulatú daganat jelenlétét.

A svéd, holland és amerikai kutatók 228 rákos és 55 egészséges pácienstől vettek vért, köztük 96 százalékos pontossággal sikerült kimutatni a daganat jelenlétét. Az eljárás a korai szakaszban járó rákos elváltozásokat is jól jelezte: az erre használt 39 minta mindegyikében pontosan kimutatta a tumort.

Az új módszer nem csak a daganat jelenlétének felismerésében, de annak eredetének és a későbbiekben szükséges kezelésének meghatározásakor is eredményesnek bizonyult. Az utólagos teszteken a vizsgálat egyszerűségéhez képest kiemelkedően pontosan, 71 százalékos valószínűséggel azonosították a tumor kiindulási helyét a tüdő-, mell-, hasnyálmirigy-, agy-, máj-, vastagbél- és végbélrák esetében – olvasható a nol.hu-n.

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink