hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Egyre gyakoribbak a szexuális úton átvitt fertőzések

2012 óta körülbelül 5 százalékkal nőtt a szexuális úton átvitt fertőzések előfordulási gyakorisága, derül ki a WHO adataiból.

 

A szexuális úton átvitt kórokozók naponta több mint egymillió embert fertőznek meg világszerte. A kórokozók közül kiemelendő 4 mikroorganizmus: a Trichomonas vaginalis, a Chlamydia trachomatis, a Neisseria gonorrhoeae és a Treponema pallidum, amik a leggyakoribb szexuális úton átvitt megbetegedések (STD) kórokozóiként ismertek.

Trichomoniasis, Chlamydia fertőzés, kankó, szifilisz

Forrás: 123 rf.com
Forrás: 123 rf.com

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss közleménye alapján évente több mint 376 millió új megbetegedést – trichomoniasist, Chlamydia fertőzést, kankót, illetve szifiliszt – okoznak az említett kórokozók. A dobogó első fokán ebben a tekintetben a trichomoniasis áll, amit a Chlamydia fertőzés követ; évente 156 millió, illetve 127 millió új megbetegedéssel. Mindkét kórkép csak a nőknél mutat szimptomatikus lefolyást, a férfiak – tünetek híján – gyakran nincsenek tudatában a betegségüknek, miközben terjesztik azt.

A „klasszikus” nemi betegségek, a kankó és a szifilisz az előbbieknél ritkábban fordulnak elő, évi 87 milliós, valamint 6,3 milliós új megbetegedésszámmal.

A WHO Európai Régiójában az említett betegségek közül a Chlamydia okozta fertőzés a leggyakoribb, ami a nők 3,2, illetve a férfiak 2,2 százalékát érinti.

Súlyos következményekkel járó megbetegedések

A kezeletlen trichomoniasis, Chlamydia fertőzés, tripper, illetve szifilisz súlyos, krónikus szövődményekkel járhat, köztük neurológiai és kardiovaszkuláris panaszokkal, terméketlenséggel, méhen kívüli terhességgel, halvaszületéssel és emelkedett HIV-fertőzés rizikóval.

A WHO becslései alapján csak a szifilisz önmagában évente 200 000 halvaszületésért és újszülött kori elhalálozásért tehető felelőssé. 

Az STD-k megelőzhetők lennének, mégis egyre gyakoribbak

Tudott, hogy mind a négy – előbbiekben említett – szexuális úton terjedő fertőzés megelőzhető lenne, amiben elsődleges szerepe lenne az óvszerhasználatnak. Éppen ezért is sajnálatos, hogy az elmúlt években nem csökkent ezeknek a fertőzéseknek az előfordulási gyakorisága. Mint az a WHO adataiból kiderül, 2012 óta körülbelül 5 százalékkal nőtt ezeknek az STD-knek a gyakorisága.

Az Egészségügyi Világszervezet a tagországok együttműködését szorgalmazza, mind a szűrés, mind a terápia területén. A WHO nem adja fel azt a  2016-ban megfogalmazott ambiciózus célját, miszerint 2030-ra olyan mértékben csökkenjen a szexuális úton átvitt fertőzések gyakorisága, hogy az ne jelentsen közegészségügyi veszélyt.  

 

Forrás:

WHO

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés