hirdetés
hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Krónikus háziorvoshiány

A családorvosok hiánya most még “csak” 400 ezer ember problémája, de akár 7 éven belül már 4,6 millióé lehet, írja a Zoom.hu.

Egyre többen vannak az országban azok, akik receptírásért, táppénzre vételért, vagy egy-egy akut rosszullét miatt 10-20 kilométert is utaznak a lakóhelyükről, mert nincs állandó háziorvosuk, intéznivalójukat, egészségügyi problémájukat pedig nem tudják a helyettesítő orvos érkezéséhez igazítani. Egyre kevesebb a családorvos az országban, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) friss, októberi adatai szerint most éppen 332 háziorvosi praxis tartósan betöltetlen, valamint további 245 fogorvos is hiányzik az országban, írja a Zoom.hu.

Ez, az ország összes, mintegy 6300 háziorvosi körzetének ugyan csak az 5 százaléka, ami nem tűnik soknak, ám a területi eloszlás éppen a legrosszabb helyzetben lévőket bünteti. Nyilvánvaló, hogy a Budapesten élők könnyebben elviselik, ha az 1252 körzetből éppen 19-ben nincs állandó orvos, ami csupán 1,5 százalékos hiány, mint mondjuk a Békés megyében élők, akikre amúgy is csak 250 háziorvos jutna, de pillanatnyilag csak 222 van, vagyis náluk 10 százalék feletti a hiány.

A népességszámot és a megye nagyságát is figyelembe véve az évek óta legrosszabb helyzetben lévő Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nemcsak élni, életben maradni is már-már kihívás, hiszen itt hiányzik a legtöbb, 43 háziorvos: csak Ózdon 4 praxis betöltetlen.

Sőt, a nógrádi megyeszékhelyen, Salgótarjánban összesen 5 körzetben nincs házirovos. A lista másik, boldogabbik végén Zala megye áll, itt a legkisebb, mindössze 6 a betöltetlen praxisok száma, ami az összes megyei körzetnek körülbelül a 3 százaléka.

(forrás: Zoom)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés