hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Egymillióan azt sem tudják, hogy betegek

Hazánkban a 15 év feletti lakosság 41 százaléka tisztában van krónikus betegségével, emellett sokan - legalább egymillióan - nem tudnak arról, hogy valamilyen betegségben szenvednek. Az, hogy a felfedezés, majd kezelés aránya mekkora a lakosságon belül, összefügg az adott betegség ellátórendszerének állapotával is.

Már a 15-18 éveseknek 26 százaléka szenved valamilyen krónikus betegségben, a 60 év felettiek körében pedig 84 százalék ez az arány” – mondta el dr. Lantos Zoltán, egészséggazdasági szakértő, a GfK HealthCare ügyfélkapcsolati igazgatója.

Allergia, depresszió, magas vérnyomás és migrén

A fiatal, 15-29 évesek körében az allergiás megbetegedés a leggyakoribb (8%), ezt követi a szorongás, depresszió (a 20-29 évesek körében 6%), illetve már itt is, a korcsoport 6 százalékánál megjelenik a magasvérnyomás-betegség. A 30-39 évesek legtöbben a migrént, illetve a gyakori fejfájást (9%), valamint az allergiát (9%) említették. A 40-49 évesek korcsoportjában már a magas vérnyomás vezeti a betegségek listáját (16%), ezt követi az ízületi gyulladás (13%), illetve a migrén (12%). A 60 év felettiek 59 százalékának van magasvérnyomás-betegsége, az ízületi gyulladás pedig a negyedüket érinti.

Emellett sok, legalább egymillió olyan beteg is van, aki nincs tisztában állapotával, nem tud arról, hogy valamilyen betegsége van. Az, hogy egy betegség felfedezési, majd kezelési aránya mekkora a lakosságon belül, a GfK Hungária vizsgálatai alapján összefügg az adott betegség ellátórendszerének állapotával is. A magasvérnyomás-betegség és a diabétesz esetében a betegek 90 százaléka tudja magáról, hogy beteg, azonban a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) esetében csupán 50 százalékot tesz ki ez az arány. A hipertónia és a diabétesz esetében jól szervezett, kiterjedt ellátóhálózat biztosítja a betegek kezelést és gondozását, míg a COPD kezelésének rendszere egyelőre fejlesztésre vár. A ma elismerten legmostohább helyzetben lévő pszichiátriai ellátóhálózathoz tartozó két kórkép, a szorongás és a depresszió esetében pedig csupán a betegek 30 százaléka tud arról, illetve fogadja el, hogy beteg.

A legtöbben akkor sem változtatnak, ha tisztában vannak állapotukkal

A krónikus betegek legnagyobb része elméletben tudja, hogy állapota elsősorban az életmódjától függ, azonban a mindennapi gyakorlatban mégis keveset tesznek saját egészségükért. Saját bevallásuk szerint csak minden második beteg megy el rendszeresen orvoshoz, kétharmaduk szedi kisebb-nagyobb rendszerességgel a gyógyszerét, harmaduk változtat a táplálkozásán és mindössze egytizedük igyekszik csökkenteni a stresszt” – tette hozzá dr. Lantos Zoltán.

"Az adatok azt mutatják, hogy az egészségügy többet igyekszik tenni az emberek egészségéért, mint legtöbbjük saját magukért. Ezt a magára vett terhet az egészségügy azonban nem képes tovább viselni."

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés