2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Egyes orvosok tartanak az omikron elleni vakcina beadásától

Az omikron elleni oltások csomagolása nagyon hasonlít az előző vakcinákéra, így amerikai orvosok tartanak a hibázás lehetőségétől – írja az Egészségkalauz.

Az új Covid-vakcinák olyan külsővel érkeznek, amik feltűnően hasonlítanak a régiekhez. A szakértők szerint ez egy olyan tervezési hiba, ami azt eredményezheti, hogy egyesek tévedésből rossz adagot kapnak.

A Pfizer-BioNTech 12 éves kor felettieknek szánt frissített emlékeztető oltóanyagát szürke kupakkal és szürke felirattal ellátott fiolákban tárolják – ugyanolyan színű, mint az eredeti vakcina, ami még mindig az első oltásokhoz használatos.

A Moderna felnőtteknek szánt frissített emlékeztető oltóanyagát sötétkék színű, szürke feliratú kupakkal ellátott injekciós üvegekben forgalmazza; a 6-11 éves gyermekek számára készült oltóanyag-ampullák – amelyek a gyógyszergyártó eredeti készítményét tartalmazzák – ugyanilyen sötétkék kupakkal rendelkeznek. (A felnőttek számára az alapimmunizáláshoz használt vakcina piros kupakkal van ellátva).

A frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozók már így is elfoglaltak, sok dolguk van. Bár mind a Pfizer, mind a Moderna címkéjén szerepel, hogy milyen vakcina van benne, ha az oltóanyag-ampullákat jobban megkülönböztethetővé tennék, azzal megakadályozhatnák, hogy a szakemberek tévesen rosszat vegyenek magukhoz, amikor oltanak. A különböző színek kisebb hibalehetőséget biztosítanának – mondta Ofer Levy, a bostoni gyermekkórház precíziós vakcinák programjának igazgatója.

Celine Gounder, a New York-i NYU Langone Health fertőző betegségek specialistája is egyetértett:

A színkódolás az egyik legfontosabb dolog, amit megtehetünk, hogy jelezzük a szakembereknek, hogy melyik vakcina melyik mondta az Egészségkalauz szerint.

(forrás: Egészségkalauz.hu)
hirdetés

Könyveink