hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Egy mail a múltból

A térbeli korlátok sikeres ledöntése után az internet immár az idővel birkózik, megpróbálva elmosni a határokat a ma, a tegnap és a holnap között. Hogy a lehetőség nem csupán elméleti, azt jól jelzi azon vállalkozások gyarapodó sora, amelyek jó üzletet látnak a múltat vagy a jövőt manipulálni próbáló felhasználókban.

A kilencvenes évek közepén, amikor az internethasználat nálunk még gyermekcipőben járt, az USAban már elindult a Virtual Memorials nevű vállalkozás. A www.virtualmemorials. com oldalon bárkinek vagy bárminek emléket lehet állítani, akit vagy amit nem szeretnénk elfelejteni. A felrakott dokumentumot (szóljon az akár egy gyermekkori szerelemről, elpusztult kiskutyáról vagy arról az iskolai zenekarról, amelynek színeiben első gitáros sikereinket arattuk) a hálózat, némi díj fejében „örökre” megőrzi. A Virtual Memorials szerverei fényképek és életrajzok mellett zeneszámokat, leveleket, házassági szerződéseket is tárolnak, azaz tényleg mindent, ami valaki számára később is fontos lehet. A tárolás hasonlóképpen történik, mint a banki adatok és számlák esetében, vagyis többszörös biztosításról van szó, nem kell attól tartani, hogy ha a szerver vagy a szerverszoba leég, vele a virtuális emléktár is megsemmisül.
Mint jeleztük, itt fizetős szolgáltatásról van szó, de léteznek – meglehetősen különleges – ingyenes emlékhelyek is. Közülük talán a legismertebb a Virtual Baby Land nevű, időközben az eredeti helyéről már eltávolított oldal volt, ahol meg nem született, illetve a szülés során meghalt gyermekeknek állítottak emléket a szülők.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
HARGITAI MIKLÓS ZOLTÁN
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés