2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Egy hét, hatezer vizsgálat

Befejeződött az NGYSZ májusi, erdélyi gyógyító körútjának összesítése, önkéntes orvosok szűrték, vizsgálták és gyógyították a gyermekeket.

Idén májusban 32 orvos és egészségügyi szakember vett részt a gyógyító körúton, akik Székelyudvarhelyre, Karcfalvára, Csíkmadarasra, Csíkrákosra, Gyimesbükkre, Kápolnásfaluba, Csíkszentmihályba, Csíkcsicsóba, Csíkszentmártonba és Csíkszeredába látogattak el. Az orvos-csoportban csecsemő- és gyermekgyógyászok, gyermek-neurológusok, gyermek fül-orr-gégészek, gyermek-szemészek, fogorvosok, szülész-nőgyógyászok, gyermek-urológus, aneszteziológusok, mentőápolók és szakorvosjelöltek vettek részt.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) orvosai közel 6000 vizsgálatot végeztek egy hét alatt, és 32 gyermek esetében javasoltak magyarországi kivizsgálást, gyógykezelést vagy műtétet. A szemészeti szűrővizsgálatok alapján 40 gyereknek írtak fel szemüveget, ebből a Szolgálat a családok nehéz anyagi helyzete miatt 31 szemüveg elkészíttetését vállalta magára, aminek értéke 600.000 Ft volt.

Ismét a csoporttal tartott a Gyermekmentő nőgyógyászati szűrőkamionja, melyben az önkéntes orvosok  348 nőgyógyászati szűrést végeztek el Csíkszentmártonban az egy hét alatt. A citológiai leletek Magyarországon készültek el augusztus végén. Két megvizsgált esetben derült fény súlyos elváltozásra/betegségre, ahol esetlegesen műtéti beavatkozásra lesz szükség, 20 esetben gyógyszeres terápia javasolt. Mindez mutatja, milyen fontos a megelőzés, vagyis a rendszeres szűrővizsgálat. A szükséges műtéteket, gyógykezeléseket a csíkszeredai és a székelyudvarhelyi kollégák végzik el, akikkel jó szakmai kapcsolatot ápolunk. A nőgyógyászati szűrőkamion fenntartását a Waberer’s International Zrt. biztosítja, ők végzik a műszaki karbantartást, szervízelést is.

A gyermekmentő mozgó fogorvosi buszában dolgozó önkéntes fogorvosok idén Kápolnásfalun a Kriza János Általános Iskola 181 általános iskoláskorú, hátrányos helyzetű tanulója számára végeztek szűréseket, kezeléseket. A szakemberek itt közel 100 gyermeknek kezelték a fogait, amelyek között volt foghúzás, tömés, fogkő eltávolítás, illetve barázdazárás is. Véleményük szerint az itteni gyermekek fogazata nagyon rossz állapotban volt, szinte minden gyereknél több szuvas fogat találtak. Ennek fő kiváltó oka a fogmosás hiánya volt, ezért az ő esetükben a fogorvosok különösen nagy hangsúlyt fektettek a felvilágosításra, a helyes fogmosási technika elsajátítására és az egészséges táplálkozás ismertetésére. A kezelések végén minden gyereket  fogkefével és fogkrémmel ajándékoztak meg. A csoport utaztatásában az OTP Bank, a Mercedes-Benz Hungária Kft., és az Oracle Hungary Kft. volt az NGYSZ segítségére.

Az NGYSZ önkéntes orvosai és fogorvosai legközelebb 2017. október 8-13. között utaznak Erdélybe a szolgálat egészségügyi programja keretében.

(forrás: Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat)
hirdetés

Könyveink