hirdetés
2020. október. 20., kedd - Vendel.
hirdetés

 

Tudomány

Egészséges babák két anyával és egy apával?

Ellentmondásos mesterséges megtermékenyítési eljárásról számoltak be brit kutatók: a folyamat során kicserélték két megtermékenyített emberi petesejt DNS-állományának egy részét az egészséges utód reményében.
Doug Turnbull kutatásvezető, a Newcastle-i Egyetem munkatársa szerdán elmondta, hogy reményeik szerint az első, mitokondriális betegségektől mentes babák három éven belül megszülethetnek eljárásuk segítségével. Ehhez azonban arra lenne szükség, hogy a jelenleg érvényben lévő brit szabályozást megváltoztassák, az ugyanis tiltja az ilyen manipulált embriók szaporodási célú felhasználását.
 
6500 gyerekből 1 születik olyan súlyos betegséggel, melyet a mitokondriális DNS hibás működése okoz: halálos kimenetelű szívbetegség, májelégtelenség, agyi rendellenességek, vakság és izomgyengeség fordulhat elő.
 
A mitokondrium a sejtekben lévő energiatermelő szervecske, mely a teljes DNS-állomány kis hányadát tartalmazza, és amely minden esetben az anyától adódik át az utódra. Ha ezt a kis, hibás DNS-darabot másikkal helyettesítik, akkor az újszülött nem örökli az anya mitikondriális DNS-ében lévő hibát.
 
Az eljárás során az apa ondósejtjeivel megtermékenyítették az anya petesejtjét, majd egy napon belül eltávolították az embrió sejtmagjában lévő DNS-állományt, melyet ezt követően beültettek egy olyan donor petesejtbe, melyből korábban szintén eltávolították már a mag genetikai állományát. Az így létrejött magzat az eredeti anya és az apa sejtmagi, tehát csaknem teljes DNS-ét hordozza és a „pótanya” mitokondriális DNS-ét.
 
A háromszülős gyerek létrehozását etikailag már eddig is sokan kritizálták, még akkor is, ha a donor hozzájárulása a mitokondriális DNS-sel csekély. Alison Murdoch, a Newcastle-i Termékenységi Klinika munkatársa – akinek páciensei adományozták a petesejteket – újságíróknak elmondta, hogy az efféle kritika nem veszi figyelembe, hogy a baba minden jellegzetessége a két valódi szülőtől eredne így is.
 
Az eljárásról a newcastle-i tudósok már két éve beszámoltak, de most sikerült első alkalommal életképes embriókat létrehozniuk a DNS-csere módszerével.
 
A Nature tudományos magazin legfrissebb számában a kutatócsoport beszámol arról, hogy 80 embriót hoztak létre, melyek 6–8 napig fejlődtek a laboratóriumban, majd amikor a mintegy 100 sejtből álló hólyagcsíra állapotot elérték, megsemmisítették az embriókat az érvényben lévő szabályozás szerint.
 
MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink