hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Égési sérüléseket okozott az e-cigi?

Az amerikai Mayo Clinic patológusa szerint a betegek tüdőszövet-mintái úgy néznek ki, mintha mustárgázt lélegeztek volna be, írja a hvg.hu.

Az amerikai Mayo Clinic egészségyü központ kutatói 17 beteg (köztük két elhunyt páciens) tüdőszövetéből vettek mintát. Ezek elemzése során kiderült, a nikotint vagy marihuánát párologtatóknál olyan tüdőkárosodást tapasztaltak, mitha mérgező vegyi anyagokkal érintkezve szereztek volna kémiai égési sérülést – írja a The New York Times nyomán a hvg.hu.

Brandon T. Larsen, a Mayo Clinic patológusa szerint a betegek tüdőszöveti mintái arra hasonlítanak, mint amikor egy munkavállaló egy ipari baleset következtében mérgező vegyi anyagokkal érintkezik. A szakember szerint ez egyfajta kémiai égést okoz a légutakban. "A sérülések ugyanúgy néznek ki, mint az I. világháborúban használt mustárgázzal érintkeztek volna a páciensek" – tette hozzá a szakember.

The New England Journal of Medicin című tudományos szaklapban megjelent publikáció szerint a minták 19 és 67 év közötti férfiaktól (13 betegtől) és nőktől (négy) származnak. A tanulmány szerint 70 százalékuk használt marihuánát vagy kannabiszolajat.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink