hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Dr. Szabó György-díj, tizennegyedszer

Gulyás Balázs agykutató, a stockholmi Karolinska Intézet professzora vehette át pénteken Budapesten az idei Dr. Szabó György orvostudományi díjat – tudatja az MTI.

A neves magyar orvosprofesszorról, iskolateremtő tudósról, a veseműködés és nyirokkeringés jeles kutatójáról, Szabó Györgyről (1919-1998) elnevezett díjat 1998-ban alapította a Hemingway Alapítvány az orvostudomány területén kimagasló érdemeket szerzett hazai szakemberek elismerésére. Az 1 millió 300 ezer forinttal járó kitüntetést most 14. alkalommal adta át az alapító, George F. Hemingway magyar származású amerikai üzletember.

Vizi E. Szilveszter akadémikus, a kuratórium elnöke kiemelte, a Dr. Szabó György-díj rangot vívott ki, hiszen "a kitüntetettek mindegyike egészen kiváló, nemzetközi hírű tudós", olyanok, például, mint Halász Béla akadémikus, vagy Tulassay Tivadar akadémikus, a Semmelweis Egyetem korábbi rektora.

Jakab Ferenc professzor, a kuratórium tagja laudációjában "az agy, a lélek és a tudat nagymesterének" nevezte Gulyás Balázst, kinek tudományos munkássága az agykutatás, a neurológia, a pszichiátria és a molekuláris agyi képalkotás területét öleli fel. Tíz könyv, 32 könyvfejezet és 255 tudományos publikáció szerzője, eredményeit több mint 4000-szer idézték. Számos hazai és nemzetközi tudományos társaság tagja, egyebek mellett az Academia Europea elnökségének tagja, és 2011-ben a Belga Királyi Orvostudományi Akadémia is tagjai közé választotta. Az Európai Nukleáris Orvostudományi Szövetség háromszor ismerte el érdemeit Marie Curie-díjjal, 2006-ban átvehette a francia Guillaume Budé-emlékérmet, 2007-ben a Magyar Köztársaság Érdemérem lovagkeresztjével tüntették ki.

Mint Gulyás Balázs az MTI-nek elmondta: a neurológia, a pszichiátria, az agykutatás területén a kognitív funkciók lokalizációjával, az agyban lejátszódó fiziológiai és biokémiai folyamatok megértésével foglalkozik.

"Ez a klinikai orvoslás és az alapkutatás határterülete, ahogy mostanában hívjuk, transzláció a két terület között, ami azt a törekvést tükrözi, hogy az alapmechanizmusok kutatásában született felfedezések minél előbb alkalmazásra kerüljenek a gyógyításban. Ezt a transzlációs folyamatot igyekszem agyi molekuláris képalkotási eljárásokkal felgyorsítani" - emelte ki Gulyás Balázs, aki mindenekelőtt a kóros öregedéssel, az úgynevezett neurodegeneratív folyamatokkal foglalkozik, mint amilyen az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, a Huntington-megbetegedés diagnosztikája és terápiája.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink