hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Díjemelések a háziorvosnál: kisebb az érték, mint kérték

A háziorvosokra számos olyan feladat hárul, amelyet nem az egészségpénztár, hanem az érintett magánszemély vagy hivatal finanszíroz. Az új térítési díjakat tartalmazó tervezet szerdán került nyilvánosságra, s mint kiderült: elillant az orvosok reménye: nagyobb léptékű díjemelésre ezúttal sem kerül sor.

A szaktárca már hónapokkal ezelőtt javaslatot kért az alapellátó illetve a kasszaorvosok szövetségétől az új díjtételek nagyságára vonatkozóan. A háziorvosokra ugyanis egyre több olyan feladat hárul, amelyet nem finanszíroz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, miközben ezek – munkaidőben mérve is – komoly leterheltséget jelentenek számukra. Ebbe a kategóriába tartoznak a különböző alkalmassági vizsgálatok vagy például látleletek, illetve az egészségi állapotról történő igazolások kiadása.

A térítési díjakat egyébként évről évre emelik, általában az infláció mértékéhez igazítva. Így 2010-ben 3,9, tavaly január elsejétől pedig 3,5 százalékkal nőttek az árak. Idén ennél jelentősebb emelést tervez a tárca, igaz, az infláció is magasabb – 5,2 százalék - az előző esztendőknél, s ezt még a tényleges fogyasztói ár-index egy részével – 1,4 százalék - is kiegészítenék. Összességében tehát 6,5-7 százalékkal nőhetnek a térítési díjak.

A kormányrendelet tervezetben azonban az árakon túl az időközben felmerült kérdésekre is igyekeztek választ adni. Az üzleti biztosítók például egyre többször kérnek vizsgálatot vagy szakvéleményt egy-egy életbiztosítás megkötése előtt. Erről eddig nem esett szó a jogszabályban, most az érintettek javaslatára pótolják. Más kérdés, hogy a FAKOOSZ 20.000 forintot számlázna ilyen esetben, míg a Kasszaorvosok Szövetsége is csak alapként gondolta elfogadhatónak a szakvéleményre megállapított díjtételt, mondván: minél sokrétűbb a kért információ, annál inkább felfelé korrigálnák az árat. A tervezet szerint viszont ezért is csak annyit lehetne a jövőben kérni, mint az olyan orvosszakértői vizsgálatokért és szakvéleményezésért, amelyeket nem társadalombiztosítási vagy szociális juttatásra, kedvezményre való jogosultság megállapítása céljából kérnek. Az összeg a jelenlegi 6800-ról 7200-ra emelkedne.

A háziorvosoktól számos esetben kérnek igazolást egészségi alkalmasságról, illetve az adott személy egészségi állapotáról, legyen szó akár tanfolyamról, szakmai gyakorlatról, üdülésről, netén betegség miatti utazás lemondásáról, s ami manapság egyre gyakoribb: külföldi tanulásról illetve munkavállalásról. Ezekben az esetekben 3100-ról 3300-ra nőne a díj, bár a külföldi munkavállalással kapcsolatos alkalmasság igazolásánál a háziorvosi szervezeteknek kicsit vastagabban fogott volna a ceruzája. A FAKOOSZ 10 ezer forintot javasolt, míg a kasszaorvosok szakvéleményként kezelve az ügyletet ennek alapdíját – a tervekben 7200 forint – gondolták elképzelhetőnek, illetve 10 ezer forintot, amennyiben szakvéleményét idegen nyelven kell a doktornak papírra vetnie.

Foglalkozik a tervezet a nem kötelező védőoltásokkal is, itt a háziorvosok által elkérhető térítési díjat 2000 forintban maximálva. A jelenlegi szabályok szerint ezeknek az oltásoknak a beadásáért legfeljebb annyi kérhető, amennyit a biztosított az oltóanyagért térítési díjként kifizetett a patikában. A jogszabályalkotó azonban fontosnak tartotta pontosítani a rendelkezést mondván, ne kelljen az érintetteknek az esetleg több tízezer forintba kerülő oltóanyag beadásáért hasonló nagyságrendben fizetnie.

A tüdőszűrés ingyenes, amennyiben azt az egészségügyi hatóságok kötelezően rendelik el, vagy azért van rá szükség, mert az érintett nem szakképzési intézményben – például egy étteremben – részesül szakoktatásban. De akkor sem kell fizetni érte, ha életkorhoz kötötten kerül sor a vizsgálatra. Más a helyzet azonban, ha a munkaköri alkalmasság megállapítása miatt írják kötelezően elő. Ebben az esetben azonban – szögezi le a rendelet tervezet – az 1700 forintos vizsgálati költség mindenképp a munkáltatót terheli.

Igen sok esetben különböző hatóságok – rendőrség, bíróság stb. – keresi meg a háziorvost látleletet, vagy alkohol illetve kábítószer kimutatása érdekében vér- vagy vizeletvizsgálatot kérve tőle. A tervezet nyomatékosan leszögezi, hogy a fentiek szakértői tevékenységnek minősülnek, s térítési díjukat minden esetben a kezdeményező hatóságnak kell megtérítenie. Ami az árakat illeti, a látleletért a jelenlegi 3300 forint helyett 3500-at  lehet kérni – bár a FAKOOSZ 6000 forintot méltányosabbnak tartott volna -, az alkoholszint kimutatás érdekében végzett vér- és vizeletvétel díja 4500-ról 4800 forintra emelkedne (a FAKOOSZ itt 10 ezer forintot javasolt), a kábítószer szintjének kimutatása érdekében végzett vérvétel ára 200 forinttal emelkedne – 3200 forint -, a vizeletvételé pedig százzal, s így 1600 forint.

A gépkocsivezetők alkalmassági vizsgálata talán a leggyakoribb fizetség ellenébe igénybe vett háziorvosi szolgáltatás. A FAKOOSZ a jelenlegi – életkor illetve első és másodfokú vizsgálat szerinti – megosztást túl bonyolultnak tartva, egységesen 10 ezer forintot kért volna, mellőzve az első- és másodfokot. Vagyis alaposan leegyszerűsítették volna a rendszert. A javaslattevők azonban  megmaradnak a korábbi sémáknál, s az összesen hatféle összeget 300-400 forinttal emelnék.

Horváth Judit
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink