hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

A bélflóra és a depresszió összefüggései

Egy belga kutatás során kiderült, hogy a depresszió és a rossz életminőség összefüggésbe hozható két bélbaktériummal, a Coprococcusszal és a Dialisterrel, írja a 24.hu.

A kutatók kiderítették, hogy azoknál, akik depresszióra utaló tüneteket mutatnak, nagyon lecsökken az előbb említett két bélbaktérium száma. A Nature Microbiology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány – amelyet a 24.hu szemléz – azt mutatja, hogy ennek valószínűleg köze lehet ahhoz, hogy valakinek rosszabb az életminősége, és depresszióra hajlamossá válik.

A Leuveni Katolikus Egyetem kutatói a Flamand Bélflóra Projektben résztvevők mentális egészségéről elérhető adatait vetették össze a székletminták elemzésével. Az összesen 1054 alanyon végzett kutatás után összevetették az eredményeket a holland LifeLinesDEEP projekttel, valamint a Leuven Egyetemi Kórházak klinikai depresszióban szenvedő alanyainak eredményeivel. A tudósok megállapították, hogy a fent említett két baktériumon kívül még egy csoportnyi másik bélbaktérium is beleszólhat az életminőségbe és a depresszió kialakulásának esélyeibe.

A kutatócsapat a kísérletek másik részében egy rakás olyan bélbaktériumot azonosított, amelyeknek vannak neuroaktív vegyületei – összesen 532 olyan genomot vizsgáltak, amelyek valamilyen módon képesek kapcsolatba lépni és ingerelni neurotranszmittereket. Ilyenre jó példa mondjuk a szerotonin és a dopamin, ezek mindegyike hatással van az agy működésére is.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink