2021. december. 07., kedd - Ambrus.
hirdetés

 

Tudomány

Csoportos mozgástól több boldogsághormon

Több boldogsághormon szabadul fel közös edzés során – állapították meg az Oxfordi Egyetem kutatói a Biology Letters című szaklapban megjelent tanulmányukban.
Tapasztalatból is tudható, hogy a csoportosan végzett mozgás könnyebb, mint az egyedül végrehajtott tréning, ám ezt most megerősítette oxfordi evezősök vizsgálata. Emma Cohen vezetésével 12 evezős fájdalomtűrő képességét vizsgálták szólóban és csapatban végzett edzés után. A „tűrés” mértékét a sportolók karjára rögzített, felfújt vérnyomásmérő elviselési idejével jellemezték. A kutatók szerint minél több endorfin szabadul fel mozgás közben a szervezetben, annál tovább viseli el valaki a fájdalmat, ez esetben a „mandzsetta” szorítását.

A kísérlet alanyai 45 percig eveztek egy virtuális hajóban egyedül vagy hatos csoportban, ami előtt és után is mérték fájdalomtűrésüket. A mozgás mindkét esetben javította a tűrőképességet, ám a csoportos mozgást követően jellemzően jobban állták a fájdalmat, ami azt jelzi, hogy ekkor lényegesen több endorfin szabadult fel szervezetükben.

A kutatók úgy vélik, a közös tevékenység a nagyobb mennyiségű boldogsághormon kibocsátáson keresztül befolyásolja a közösségi összetartozás érzését is. Ezt a jótékony hatást válthatják ki a vallási szertartások, az együttes tánc és a nevetés is – tették hozzá a tanulmányban, amelyet a BBC hírportálja ismertetett.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink