hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Csontváz a laboratóriumban

Feljelentést tett Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár az ÁNTSZ-laboratóriumok privatizálásának kivizsgálása ügyében.

Másfél milliárd forintért értékesítette a tisztiorvosi szolgálat laboratóriumhálózatát az a tulajdonos, aki korábban az egészségügyi hatóságtól 48 millió forintért vette azt - írja a Heti Válasz. A lap adatai szerint az állam által alkalmazott szakértők saját üzleti és baráti körüknek illetve rokonaiknak játszották át a hálózatot.

A történet 2005 decemberében kezdődik, amikor a nem hatósági feladatokat ellátó laboratóriumokat immár másodjára hirdették meg eladásra, de senkinek sem kellettek: a kikiáltási ár 200 millió forint volt, és a vevőnek kellett volna állnia a 192 millió forintos korábbi veszteséget, valamint az elbocsátandó dolgozók költségét, 300 millió forintot. Egyetlen ajánlat érkezett: az Euro-Labor Invest Kft. 48 millió forintot ígért a cégért úgy, hogy azt kérte, mind a korábbi veszteségek megtérítését mind pedig az elküldött dolgozók költségét az állam vállalja.

A Heti Válasz először két éve foglalkozott az üggyel, cégbírósági iratok alapján rekonstruálva a történteket. A lap egyik újságíróját háziorvosa az ÁNTSZ-laboratórium Kft egyik egységébe küldte laborvizsgálatra, amely a HospInvest újpesti székházában működött. A cégiratok és az ÁNTSZ üvegzseb-kimutatásai alapján a Heti Válasz az ÁNTSZ szakértői, a privatizált cég tulajdonosai és a HospInvest Zrt. akkori tulajdonosi köre között átfedéseket talált: a vevők az ÁNTSZ privatizációval megbízott szakértőinek rokonai illetve üzlettársai lettek.

A cégiratokból már időközben is kitűnt, hogy a 48 millió forintért eladott laboratóriumhálózat már a második évben 80 millió forint feletti eredményt ért el. A lap birtokában levő dokumentumból az is látszik, hogy 2008-ban túladtak a cégen, és a jelenlegi tulajdonos 1 milliárd 540 millió forintért jutott hozzá a laborhálózathoz.

A Heti Válasz úgy tudja, Heves István projektvezető - aki a tisztiorvosi szolgálatnak havi 550 ezer forint (+áfa) megbízási díjért dolgozott - rokona Hampó Eleonóra, a privatizáló cég egyik tulajdonosa. Később Heves maga is tulajdonossá vált a cégben. A kft székhelye pedig megegyezik Nemes Dénes irodájának címével, akit havi egymillió forint (+áfa) díjért szerződtetett az ÁNTSZ.

A cég másik új tulajdonosa Deák Gábor több cégben is együtt szerepel Heves Istvánnal és Nemes Dénessel vagy közvetlen családtagjukkal valamint az ÁNTSZ harmadik szakértőjével Szabó Tamással, az Antall-kormány egykori privatizációs miniszterével. A legismertebb vállalkozás ezek közül a HospInvest Zrt, amelyben Heves, Deák és Szabó tulajdonos, Nemes pedig felügyelőbizottsági tag volt. Vagyis a céget az ÁNTSZ saját szakértői rokonának illetve üzlettársának adta el, mégpedig a szakértők javaslata alapján igen alacsony értéken.

Erre utal, hogy a laboratóriumok 2008-ban kerültek - egy off-shore cég közbeiktatása után - jelenlegi tulajdonosukhoz a Nyíri Viktor nagyvállalkozó érdekkörébe tartozó Poszterház Kft-hez, mégpedig 1 milliárd 540 millió forintos áron. A vételárat akkor  nem kívánták elárulni, csak annyit, hogy az ÁNTSZ Kft.-t a Cipruson bejegyzett Konrath nevű cég adta el.

Az üggyel kapcsolatban a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma az alábbi közleményt jutatta el a MedicalOnline-hoz:

Az Egészségügyért Felelős Államtitkár, Dr. Szócska Miklós tegnap (2010. szeptember 8-án) feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Hatóságnál ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés gyanújával. Az államtitkár minden fellelhető dokumentumot átadott a hatóságnak. A gyanú szerint a most napvilágot látott ügy is egy „csontváz” lehet az egészségügy területén.

„A szakma és a közvélemény elvárása, hogy tisztán lássuk, hogyan történt a tisztiorvosi laborhálózat 2005 óta végbement privatizációja. Nagyon jelentős ügyről van szó, így szükség van a teljes transzparenciára az egészségügyben”. – hangsúlyozza az államtitkár.

Az egészségügyben minden forintnak helye lenne, például ebből a másfél milliárdból közel 100 a jogszabály szerinti lehetséges életidejét túlfutott mentőautó cseréjét lehetett volna megoldani.

hirdetés

Könyveink