hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Csökkenő nemek közötti egyenlőtlenség az orvosi cikkek szerzőinél

Angol kutatók eredményei szerint egyre csökken a férfiak túlsúlya az első szerzős orvosi cikkek között, és bizonyos területeken a nők már át is vették a vezetést.

Egy angol kutatócsoport a Family Practice folyóiratban megjelent cikkében arról számolt be, hogy csökkenőben van férfiak és nők közötti különbség (az úgynevezett „gender gap”) az orvosi témájú első szerzős cikkek területén.

Az orvosi szakma az utóbbi évtizedekben rengeteg számottevő változáson ment át, és egyre nőtt a női orvosok aránya – egyes országokban az orvosi egyetemekre felvételt nyert hallgatóknak több mint a fele már nő. Ugyanakkor a női orvosok előtt karrierjük során jelentős akadályok tornyosulnak: alacsonyabb fizetésért kell dolgozniuk, kevesebb támogatást és pályázati pénzt nyernek el, nehezebben tudják publikálni kutatási eredményeiket, és lassabban lépnek előre a ranglétrán, mint férfi társaik. Egy különösen jelentőségteljes terület a tudományos cikkek publikálása, hiszen ennek nagy szerepe van a tudományos előremenetel szempontjából.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A mostani vizsgálatban 767 véletlenszerűen kiválasztott, 2016-ban publikált, magas impakt faktorú folyóiratban megjelent cikket néztek meg tüzetesen a kutatók, és az eredmények szerint a női első szerzők aránya 48% volt. A szerzőket vizsgálva a felmérés megállapította, hogy a női szerzők általában kevesebb cikket publikálnak, a férfiaknál nagyobb arányban dolgoznak intézetekben (55% ill. 45%), és érdekes módon sokkal nagyobb valószínűséggel publikálnak kvalitatív tanulmányokat (szemben a szisztematikus áttekintésekkel [review] vagy kísérletekkel). A vizsgálatban tudományterületenkénti bontásban is vizsgálták a női első szerzők arányát, és gyakorlatilag minden területen növekedést tapasztaltak, íme néhány példa: 1992-ben 9%, 2012-ben már 29% női első szerzős cikk a gasztroenterológiai folyóiratokban, 1976-ban 12% míg 2006-ban 48% a dermatológiai újságokban, 1989-ben 30% míg 2009-ben 52% a farmakológiai lapokban, és a 2011-es 40% helyett 2016-ban már 58% a gyermekgyógyászati szakfolyóiratokban.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink