hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Cserháti Péter visszatérhet, az OKFŐ-nél folytathatja

Ismét az egészségügyi államigazgatásban vállalhat szerepet Cserháti Péter, akit a MedicalOnline információi szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettesi posztjára kértek fel.

Cserháti Péter az OKFŐ főigazgató-helyettesi pozíciójában folytathatja a munkát – értesült a MedicalOnline. A korábbi államtitkárt és miniszteri biztost Kásler Miklós 2020 áprilisában mentette fel az OORI főigazgatói posztjáról, mert álláspontja szerint a szakember a járványügyi veszélyhelyzetben nem teljesítette az operatív törzs által jóváhagyott, a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus-járvánnyal kapcsolatos utasításait a felkészülésre. A munkája nyomán rendkívül elismert főigazgató felmentése akkor óriási felhördülést váltott ki szakmán belül.

Cserháti Péter a második Orbán-kormány megalakulása óta látott el különféle feladatokat az államigazgatásban. 2010-ben Szócska Miklós mellett helyettes államtitkárként vitte az ügyeket, majd 2013-ban miniszteri biztossá nevezték ki. Akkor az egészségügyi struktúraváltással összefüggő 2013-2014. évi betegút-szervezési és finanszírozási feladatok ellátásáért, és a rehabilitációs fekvőbeteg- és járóbeteg-szakellátás területén megkezdett átalakítások előkészítésének folytatásáért felelt, valamint feladata volt az ezek ellátásához szükséges 2007-2013, illetve a 2014-2020 közötti Új Széchenyi Terv végrehajtásának és tervezésének felügyelete, továbbá a gyógyászati segédeszköz-ellátás új rendszerének kialakításában való közreműködés. Ebben az évben nyerte el az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet mb. főigazgatói székét is.

2014 decemberében a rehabilitációs szakellátás fejlesztéséért felelős miniszteri biztosi kinevezést kapott, a budapesti ellátás átszervezésével első ízben 2016 januárjától bízták meg hat hónapra, félévente meghosszabbítva azt.

2017-ben okozott némi felbolydulást az Egészséges Budapest Program (EBP) körül, hogy a Dél-Budán épülő centrumkórház (DBC) kivitelezésének koordinációjával – meglehetősen váratlanul – Bedros J. Róbertet, a Szent Imre Kórház vezetőjét bízta meg Orbán Viktor. Az akkori erőforrás miniszter, Balog Zoltán a miniszterelnöki megbízott kinevezése alkalmával úgy fogalmazott: az EBP felügyelete, irányítása továbbra is Cserháti Péter feladata.

Cserháti Péter megbízatásáról akkor lehetett legközelebb hallani, amikor a negyedik Orbán-kormány megalakulása után három hónappal sem sikerült az erőforrás miniszternek jóváhagynia miniszteri biztosi kinevezésének meghosszabbítását, így 2018. szeptembertől az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szakértőjeként foglalkozott az EBP-vel. Miniszteri biztosi posztját két hónap elteltével kapta vissza, kinevezése fél évre szólt. Az egészségügyi ágazat legmegalapozottabb, szakmai koncepció mentén kidolgozott, professzionálisan szerveződő projektje volt a Cserháti Péter nevével fémjelzett EBP.

Később az Emmi égisze alatt megalakították az Urbs Pro Patiente közhasznú nonprofit kft-t azzal a céllal, hogy felgyorsíthassák az EBP-vel összefüggő beruházásokat, a cég ügyvezető igazgatói posztjára azonban nem Cserhátit, hanem a mérnök végzettségű Tóvizi Attilát nevezték ki.

Megszüntette az emberi erőforrások minisztere az OORI főigazgatói megbízását – közölte 2020. április 12-én az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Indoklásként azt írták, a főigazgatónak április 15-re biztosítania kellett volna a koronavírussal-fertőzött betegek számára több mint kétszáz ágyat, ebből április 10-én még egyetlen ágyat sem szabadítottak fel erre a célra, és 16-ára az előírt tizedét sem ígérte az intézmény vezetője az utasításban szereplő ágyszámmal szemben. „Aki a komplex intézkedési terv ütemezett utasításait nem hajtja végre, az a betegek biztonságát, az életükért való küzdelem eredményességét veszélyezteti. Az OORI főigazgatójának ilyenfajta eljárása ezért mind szakmailag, mind emberileg elfogadhatatlan” – írták még a közleményben.

A méltatlan eltávolítás híre nagy felbolydulást okozott szakmai körökben, a Budapesti Orvosi Kamara, a Magyar Kórházszövetség, és számos kollégája is nyíltan kiállt Cserháti Péter mellett, a Semmelweis Egyetem pedig két nappal a felmentést követően közleményben tudatta, hogy Cserháti 2019. október 1-én kelt rektori biztosi feladatkörét kibővítik, és megbízzák az egyetem komplex rehabilitációs fejlesztésével.

A kórház dolgozói könnyek között búcsúztatták főigazgatójukat, aki egyébként a Gerincvelősérültek Rehabilitációs Osztályának vezető főorvosaként az OORI-ben folytatta a munkát.

Lapunk értesülései szerint Cserháti Pétert Jenei Zoltán – aki korábbi rendőrvezetőként az immár az egészségügyért is felelős Pintér Sándor feltétlen bizalmát élvezi –, az OKFŐ főigazgatója kérte fel az államtitkári kinevezés miatt megüresedő pozíció betöltésére.

 

Az OKFŐ kiegészítése
 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság felsővezetői álláshelyeinek betöltése nem sajtóinformációk alapján történik. Cserháti Péterrel jogviszony létesítésére vonatkozó megállapodás nem született. A Takács Péter, korábbi alap- és szakellátásért felelős főigazgató-helyettes, kinevezett egészségügyért felelős államtitkár megüresedett álláshelyének betöltéséről, az arra alkalmas jelölt kiválasztását követő döntés alapján tájékoztatást adunk.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink