hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Cserháti az Arénában

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt Cserháti Péter, az Egészséges Budapest program miniszteri biztosa.

Várhatóan 2020 elejére lesznek meg a három fővárosi centrumkórház kiviteli tervei, amelyekről a kormány dönteni tud - mondta az Egészséges Budapest Program miniszteri biztosa. Cserháti Péter az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, hogy a három tervpályázati felhívás már megjelent, december elejére eldől, hogy mely pályázatokat vesznek meg. Hangsúlyozta, hogy 12 milliárd forint áll rendelkezésre arra, hogy a legjobb tervek szerzői jogait megvegyék. Az az elképzelés, hogy ezekből a legjobb ötleteket beleépítik a végső változatba. Cserháti Péter arra számít, hogy a centrumkórházak 2023-ban már fogadhatják az első betegeket.

Cserháti Péter szerint személyzeti többletigény leginkább az ápolóknál áll fenn. Nemcsak mennyiségben, hanem minőségben is fejlődnie kell a rendszernek abban a tekintetben, hogy a szakemberek például az új gépeket tudják majd kezelni. Ezt ráépített szakvizsgával tudják biztosítani. Ezt azonban a jelenlegi rendszer nem támogatja, csupán az alapszakvizsgát, így biztosítani kell, hogy az ápoló a kurzus ideje alatt is kapjon tisztességes fizetést, és az állam állja a vizsgadíjat is. A miniszteri biztos a körülmények fontosságáról is beszélt. Szerinte a fiataloknak vonzó lehet az apartmanszállók kialakítása, bölcsődék, óvodák létrehozása.

Cserháti Péter kiemelte, hogy az Egészséges Budapest Programhoz kötődően, részben uniós forrásból valósul meg a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben az úgynevezett high security rendszer.

A teljes beszélgetés az InfoRádióban.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink