2021. április. 22., csütörtök - Csilla, Noémi.

Csehországban 500, Horvátországban 300 fölött a napi megbetegedések száma

Csehországban pénteken, első ízben az ötszázat is meghaladta a napi megbetegedések száma. Horvátországban a negyedik egymást követő napon döntött rekordot az új fertőzöttek száma.

hirdetés

Az egészségügyi minisztérium honlapján szombatonon közölt kimutatások alapján pénteken 506 új koronavírus-fertőzést regisztráltak Csehországban. Az eddigi rekord, 377 eset március 27-éről való. Március elseje, a fertőzés megjelenése óta eddig 21 551 Covid-19 megbetegedést mutattak ki. A betegek mintegy 75 százaléka már meggyógyult, a betegségben eddig elhunytak száma 411. Ezen a héten tizenhárom ember halálát hozták összefüggésbe az új koronavírus okozta betegséggel.

Az aktív betegek száma jelenleg meghaladja az ötezret. Kórházi kezelésre 108 ember szorul, közülük 22-en intenzív ellátásra szorulnak. A napi fertőzéses esetek száma már egye hete folyamatosan nő. A szaktárca szerint ez alapvetően annak következménye, hogy mintegy két hete masszív tesztelést végeznek a helyi fertőzésgócokban, amelyekből több mint egytucatnyi van az országban. Az elvégzett laboratóriumi tesztek száma az utóbbi időben napi 7-8 ezer körül alakul.

"A súlyos esetek száma nem emelkedik. Folyamatosan figyelemmel kísérjük a helyzetet, amely ellenőrzés alatt van, elsősorban az úgynevezett intelligens karanténrendszer következtében" - olvasható a minisztérium Twitteren megjelent közleményében.

A cseh egészségügyi minisztérium arról is beszámolt, hogy augusztus 19-e óta 35 olyan cseh állampolgárnál azonosították a fertőzést, akik Horvátországban nyaraltak. Ez a szám egyelőre a fele annak, amit az előző héten találtak a nyaralásukat Horvátországban nyaralók között. A nyári szabadságolások kezdete óta 142 ilyen esetet diagnosztizáltak a feltehetően külföldön megfertőződött összesen 320 cseh állampolgár között.    Horvátország a cseh turisták egyik legnépszerűbb úticélja. Az egészségügyi tárca szombati Twitter-üzenetében megállapította, hogy az onnan behurcolt fertőzéseket nagy számban olyanoknál azonosították, akik a nyaralásuk alatt tömeges rendezvényeken vettek részt. A minisztérium ezért az egészségügyi óvintézkedések fokozott betartására figyelmeztette a hazatérőket.

A horvát járványügyi válságstáb szombati közleményéből is az derült ki, hogy a Horvátországban azonosított esetek nagy része is a tengerparthoz kötődik. A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, s a fiatalok a legfőbb terjesztők.

*

Horvátországban a negyedik egymást követő napon döntött rekordot az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, meghaladva a háromszázat - derült ki a válságstáb szombati jelentéséből. Szlovéniában is nőtt a napi új esetek száma. A horvát válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 306-tal nőtt a koronavírusos esetek száma, s ezzel elérte a 7900-at. A járvány halálos áldozatainak száma 169-re nőtt. A betegek közül 143-an vannak kórházban, közülük tizenketten lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 2052, a legmagasabb a járvány kezdete óta.

A legtöbb új fertőzöttet továbbra is a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták: előbbiben 53, utóbbiban 92 esetnél, köztük kilenc külföldi állampolgárnál mutatták ki a koronavírust. A zágrábi esetek is a tengerparthoz kötődnek. A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, a fiatalok a legfőbb terjesztők. A válságstáb ezért új szigorításokat vezetett be Split-Dalmát megyére. Hétfőtől két hétig a vendéglátó egységek csak a kerthelyiségeikben vagy teraszokon szolgálhatják ki a vendégeket. Az esküvőkön és temetéseken legfeljebb ötven, más magánjellegű összejöveteleken pedig legfeljebb húsz ember vehet részt.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint pénteken 43-mal 2617-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Egy új haláleset történt, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 131-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül mindössze 18-an vannak kórházban és senkit nem ápolnak intenzív osztályon. A behurcolt fertőzések többsége Horvátországból származik, a kór a fiatalok körében terjed.

A szlovén kormány csütörtökön felülbírálta a biztonságos országok listáját, és Horvátországot "vörös listára" helyzete. A szlovén állampolgároknak hétfőig kell hazaérkezniük, ellenkező esetben két hét kötelező karanténba kell vonulniuk.

*

A koronavirus.gov.hu szerint a világban már szombaton este átlépte a fertőzöttek száma a 23 milliót és eddig mintegy 802 ezren veszítették életüket a fertőzésre visszavezethetően. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli összesítése szerint már 23 205 331 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 804 431, a gyógyultaké pedig 14 912 501.

(forrás: MTI, koronavirus.gov.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!