2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Az Európai Unió Egészségügyi Újságírói Díja

Csalárd klinikák és szervadományozás

Olasz, cseh és dán szerzők nyerték el idén az Európai Unió Egészségügyi Újságírói Díját - jelentette be az Európai Bizottság.

Az első díjat az olasz Gianluca Ferraris és Ilaria Molinari, a Panorama folyóirat két munkatársa vehette át Reménytolvajok című cikkéért. A pályamű azokra a "klinikákra" hívja fel a figyelmet, amelyek tudományosan megalapozatlan, drága terápiákat kínálnak krónikus betegségben szenvedő, kiszolgáltatott betegeknek.

A második helyezett a cseh Lucie Hásová Truhelková lett, aki Szerető szív vese címmel a szervadományozásról írt cikket. A harmadik díjat a dán Berlingske Tidende munkatársai (Kasper Krogh, Morten Crone, Line Holm Nielsen és Jesper Woldenhof) nyerték Hiba a rendszerben című közös írásukért, amelyben egy apának az egészségügyi rendszer megváltoztatásáért vívott küzdelméről számolnak be.

A díj azoknak az európai újságíróknak a munkáját jutalmazza elismeréssel, akik az egészségügyi ellátással és a betegek jogaival kapcsolatos kérdésekre hívják fel a figyelmet. Idén a tavalyinál 44 százalékkal több, 438 újságíró pályázott a díjra az EU 27 tagállamából.

Tavaly a magyar első díjat dr. Kazai Anita, a Medical Tribune újságírója kapta a Tetszeni fogok című cikkéért.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink