2020. február. 25., kedd - Mátyás.
hirdetés
hirdetés

Csak ennyi várható el a kórháztól súlyos műhiba esetén?

Savlekötő helyett maró folyadékot, erősen lúgos kémhatású kálium-hidroxidot itattak egy szülő nővel az Állami Egészségügyi Központban. Bár kért, kártérítést egyelőre nem kapott. A kórház elismerte a hibát, szerintük megmagyarázhatatlan, ami történt. 

hirdetés
Keményné Makai Boglárka túlhordott terhességgel feküdt be február 12-én az Állami Egészségügyi Központ Podmaniczky utcai épületébe. Mintegy tízórás vajúdás után orvosa a császármetszés mellett döntött. A szülésznő odanyújtott az anyának egy poharat valamilyen folyadékkal. A szülő nő megkérdezte, mi van benne, s azt a választ kapta, hogy hogy savlekötő, amit minden császármetszés előtt álló nővel megitatnak, hogy később ne legyen gyomorégésük.
Az anya mindössze egyetlen kortyot ivott, amikor érezte, hogy ég a szája és a torka, aztán fulladni kezdett, és vért hányt. A személyzet azt hitte, hogy allergiás a savlekötőre, ezt mondták az orvosának is, aki már a műtőben megkérdezte, hogy mi történt a betegével.
Megszületett a kislánya, de ekkor már annyira rosszul volt, hogy nem tudott a babával foglalkozni, mégis a szülészetre vitték vissza. Másnapig senki nem mondta el neki, hogy mit itattak vele, mi okozhatja az égő fájdalmat. Végül az egyik orvos elkezdett gyanakodni, hogy mérgezés történhetett, és felhívott egy toxikológust. Ő gyomortükrözést javasolt, és azt, hogy a beteget minél hamarabb szállítsák át a toxikológiára. A tükrözésen már kiderült, hogy, hogy lúgot ihatott, és felmaródott a gyomra.
Röviddel ezután a kórház intenzív osztályára került, majd onnan rohammentővel vitték át a Péterfy Sándor utcai kórház toxikológiájára. Kiderült, hogy a gyomra és a nyelőcsöve is súlyosan károsodott. Egy hónapot kellett bent töltenie, ez idő alatt napi fél órára láthatta újszülött kislányát.
– Négy milliméterre szűkült a nyelőcsövem, azóta sem ehetek, ihatok semmit, csak minimális mennyiségű vizet – meséli. Eddig egy vékonybélszondán keresztül táplálkozott, múlt héten megműtötték, azóta gyomorszondája van. Az orvosok szerint ez még sokáig így marad, leghamarabb februárban kerülhet sor az újabb műtétre, amelynek során kiveszik és pótolják a nyelőcsövét. Azután talán újra egészséges lesz, de ezt egy orvos sem merte biztosra ígérni neki.
A beteg szerint a kórház kezdetben együttműködő volt, szóban elismerték a felelősségüket, belső vizsgálat és rendőrségi nyomozás is indult az ügyében. Eleinte a kártérítési igénnyel szemben sem voltak elutasítóak, később azonban „megfeneklettek a tárgyalások”. – Többször elmondták, hogy hatalmas hibát követtek el, de más nem történt az ügyben – mondja. Mindenekelőtt meg szeretne gyógyulni, ugyanakkor azt is el szeretné érni, hogy legalább részben kárpótolják azért, ami történt. – Tárgyaltunk a központ korábbi vezetőjével, aki közölte velünk, hogy ezt az ügyet már az új vezetés fogja megoldani – mondja Pongrácz Krisztina, a beteg ügyvédje. A jogi osztályra irányították őket, ahol „semmitmondó válaszokat” kaptak minden, a kárigényükkel kapcsolatos kérdésükre. – Elismerték, hogy ők hibáztak, de semmilyen konkrét ígéret nem hangzott el – állítja. Éppen ezért úgy döntöttek, hogy beperelik az intézményt, most zajlik a szükséges dokumentáció összegyűjtése.
A HM Állami Egészségügyi Központ a Népszabadság megkeresésére közölte: rendkívül sajnálják a történteket. „Megmagyarázhatatlan, ami történt. A legapróbb részletre kiterjedő belső vizsgálat sem tudta kideríteni, hogy miként került az üvegbe a maró folyadék. Valószínűleg emiatt húzódik ilyen sokáig a rendőrségi vizsgálat is az ügyben. Ami a kártérítési igényt illeti, ezzel kapcsolatban közölték, hogy a peren kívüli megegyezésre vonatkozó kérés elbírálása folyamatban van, a vizsgálatok (a belső és a rendőrségi) lezárását követően visszatérnek rá. „Jelenleg ennél többet nem tudunk mondani, tekintettel arra, hogy még tart a rendőrségi eljárás” – fűzték hozzá.

Keményné Makai Boglárka túlhordott terhességgel feküdt be február 12-én az Állami Egészségügyi Központ Podmaniczky utcai épületébe. Mintegy tízórás vajúdás után orvosa a császármetszés mellett döntött. A szülésznő odanyújtott az anyának egy poharat valamilyen folyadékkal. A szülő nő megkérdezte, mi van benne, s azt a választ kapta, hogy hogy savlekötő, amit minden császármetszés előtt álló nővel megitatnak, hogy később ne legyen gyomorégésük.

Az anya mindössze egyetlen kortyot ivott, amikor érezte, hogy ég a szája és a torka, aztán fulladni kezdett, és vért hányt. A személyzet azt hitte, hogy allergiás a savlekötőre, ezt mondták az orvosának is, aki már a műtőben megkérdezte, hogy mi történt a betegével.

Megszületett a kislánya, de ekkor már nagyon rosszul volt, mégis a szülészetre vitték vissza. Csak másnap kezdett el az egyik orvos gyanakodni, hogy mérgezés történhetett, és felhívott egy toxikológust. Ő gyomortükrözést javasolt, és azt, hogy a beteget minél hamarabb szállítsák át a toxikológiára. A tükrözésen már kiderült, hogy lúgot ihatott, és felmaródott a gyomra.

Következett az intenzív osztály, majd a Péterfy Sándor utcai kórház toxikológiája. Kiderült, hogy a gyomra és a nyelőcsöve is súlyosan károsodott. Egy hónapot kellett bent töltenie, ez idő alatt napi fél órára láthatta újszülött kislányát.

– Négy milliméterre szűkült a nyelőcsövem, azóta nem ehetek, ihatok semmit, csak minimális mennyiségű vizet – meséli. Eddig egy vékonybélszondán keresztül táplálkozott, múlt héten megműtötték, azóta gyomorszondája van. Az orvosok szerint ez még sokáig így marad, leghamarabb februárban kerülhet sor az újabb műtétre, amelynek során kiveszik és pótolják a nyelőcsövét. Azután talán újra egészséges lesz, de ezt egy orvos sem merte biztosra ígérni neki.

A beteg szerint a kórház kezdetben együttműködő volt, szóban elismerték a felelősségüket, belső vizsgálat és rendőrségi nyomozás is indult az ügyében. Eleinte a kártérítési igénnyel szemben sem voltak elutasítóak, később azonban „megfeneklettek a tárgyalások”.

– Többször elmondták, hogy hatalmas hibát követtek el, de más nem történt az ügyben – mondja. Mindenekelőtt meg szeretne gyógyulni, ugyanakkor azt is el szeretné érni, hogy legalább részben kárpótolják azért, ami történt. – Tárgyaltunk a központ korábbi vezetőjével, aki közölte velünk, hogy ezt az ügyet már az új vezetés fogja megoldani – mondja Pongrácz Krisztina, a beteg ügyvédje. A jogi osztályra irányították őket, ahol „semmitmondó válaszokat” kaptak minden, a kárigényükkel kapcsolatos kérdésükre. – Elismerték, hogy ők hibáztak, de semmilyen konkrét ígéret nem hangzott el – állítja. Éppen ezért úgy döntöttek, hogy beperelik az intézményt, most zajlik a szükséges dokumentáció összegyűjtése.

A HM Állami Egészségügyi Központ a Népszabadság megkeresésére közölte, hogy rendkívül sajnálják a történteket. „Megmagyarázhatatlan, ami történt. A legapróbb részletre kiterjedő belső vizsgálat sem tudta kideríteni, hogy miként került az üvegbe a maró folyadék.” Valószínűleg emiatt húzódik ilyen sokáig a rendőrségi vizsgálat is az ügyben. Ami a kártérítési igényt illeti, ezzel kapcsolatban közölték, hogy a peren kívüli megegyezésre vonatkozó kérés elbírálása folyamatban van, a vizsgálatok (a belső és a rendőrségi) lezárását követően visszatérnek rá. „Jelenleg ennél többet nem tudunk mondani, tekintettel arra, hogy még tart a rendőrségi eljárás” – fűzték hozzá.

Matalin Dóra
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés